Maslinovo ulje je zdravo i trebalo bi ga koristiti često, međutim ovo su samo neke od zabluda koje imamo o njemu:
1. Maslinovo ulje iz prodavnice je uvek sveže
Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama često je staro i do tri godine. Za razliku od vina, za maslinovo ulje ne važi pravilo da je što je starije to je i bolje. Zamislite ga kao isceđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svež. Ako želite da budete sigurni u to što jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
2. Kvalitetno maslinovo ulje čuvajte za salate, a jeftinije koristite za kuvanje
Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svežije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuvanjem ne gubi na kvalitetu, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.
3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci
Ova teza je samo delimično tačna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora da bude od tamnog stakla jer ulje reaguje na svetlo koje mu menja strukturu i time gubi na kvalitetu. Limena ambalaža je takođe dobra.
4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini, da vam je uvek nadohvat ruke
Još jedna česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću. Razlog je taj što svetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono menja strukturu ulja i time ono gubi na kvaliteti.
5. Na maslinovom ulju ne sme da se prži hrana
Još jedna pogrešna informacija i ujedno kod ovog skoro svi grešimo. Naime, istraživanje je pokazalo kako kvalitetno ulje ne menja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa, što znači da na njemu slobodno možete da pržite sveže namirnice. Maslinovo ulje se kod izlaganja visokim temperaturama ponaša daleko bolje od svih ostalih ulja iz domaćinstva, s obzirom na visok sadržaj oleinske kiseline.
6. Maslinovo ulje nema puno kalorija
Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrednosti na kojem će vam telo biti zahvalno.
7. Dobro maslinovo ulje ima blagi ukus
Iako će se ljubitelji ulja s time odmah složiti, trebate znati kako je čisto, kvalitetno i sveže maslinovo ulje zapravo vrlo intenzivno i resko. Krasi ga gorak ukus koji lagano „pali“ jezik što možda neće odgovarati svima, posebno ako ste navikli na kupovna rafinirana ulja.

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“
Milojević: "Oko Ljajića se sve vrti"

TU POLITIKE VIŠE NEMA, SAMO NASILjE, TEROR Mali: Studenti, srednjoškolci, pripadnici opozicije, sve je to na kraju krajeva - isto!

Krah duboke države EU! Potpisali su sebi smrtnu presudu: Bardela će osvetiti Marin Le Pen, ovakve ankete nisu očekivali!

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

VIŠE OD 3.000 MLADIH SE PRIJAVILO ZA STAMBENE KREDITE Mali "Pridružilo se šest velikih banaka"

PREGOVORI SU U TOKU: Stefano Pioli napušta Ronalda i vraća se u Seriju A?!
UŽIVO NA TV PINK I PINK.RS Brnabić o blokadama: Ovo je nestvaran teror

MOĆNA VUČIĆEVA PORUKA NA INSTAGRAMU: Sačuvaćemo i odbranićemo našu Srbiju! (VIDEO)

NESTVARAN TEROR NAD GRAĐANIMA SRBIJE! Ana Brnabić o blokadi Gazele: "Zašto grupa maloletnika,blokiraju međunarodni putni pravac?"

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

Teretnjaci na graničnim prelazima i do pet sati

Nema mira za Marin le Pen: Pokrenuta nova istraga
MUP: Telo radnika (65) na kog se obrušila zemlja poslato na obdukciju

LOŠE VESTI PRED MEČ SEZONE: Evroliga žestoko kaznila Crvenu zvezdu!
