Jedu staro, srpsko, tradicionalno jelo i mršaju kao lude: Ima malo kalorija, a daje sjajnu energiju

Lana Vidović Vesti 26.05.2023 09:00 2

U bivšoj Jugoslaviji, kačamak je bio svakodnevna poslastica koju smo često konzumirali. Ako pitate svoje bake što pamte o doručku, reći će vam: "Po toplom kačamaku sa mlekom"

Jedu staro, srpsko, tradicionalno jelo i mršaju kao lude: Ima malo kalorija, a daje sjajnu energiju

Printscreen/Youtube

 

Postoje razne varijacije ovog doručka, ali ključni sastojak treba da bude grubo mleveno kukuruzno brašno, idealno domaće.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Kukuruzno brašno je bogato raznim hranljivim supstancama. Ono je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe, obiluje fosforom, magnezijumom, cinkom, kalijumom, bakrom, selenom i manganom.

Poslednjih godina, "kačamak dijeta" je postala vrlo popularna. Šta to znači? Ova dijeta podrazumeva zamenu doručka i večere kačamakom, uz izbegavanje belog brašna za ručak.

Jelovnik obično ide ovako:

Doručak: Kačamak sa kefirom ili jogurtom

Užina: Voće

Ručak: Supa, glavno jelo i salata. Ili samo čorba i salata, ali bez hleba.

Užina: Voće

Večera: Kačamak sa kefirom ili jogurtom.

Dva načina za pripremu kačamka

Postoje dva jednostavna načina za pripremu zdrave palente, poznate i kao kačamak. Oba su brza i jednostavna. Evo kako da pripremite palentu na prvi način:

  • U lonac stavite 3 i po šolje vode.
  • Dodajte malo suncokretovog ulja i prstohvat soli.
  • Kada voda provri, smanjite temperaturu na minimum.
  • Uz konstantno mešanje, polako sipajte jednu šolju kukuruzne palente u lonac.
  • Nastavite mešati palentu dok se ne zgusne i dobije željena konzistencija.

Prilikom pripreme palente, preporučuje se upotreba drvene kašike umesto metalne, kako bi se izbegla oksidacija.

Ovaj ukusan obrok možete dodatno obogatiti dodavanjem zdravih semenki ili omiljenog povrća pre serviranja.

 

img
07. 05. 2025 05:47

"NOVOSTI" SAZNAJU: Nakon Litvanije, još jedna država zabranila prelet srpskog aviona do Moskve

img
07. 05. 2025 12:36

Najtraženije ostrvo na afričkom Mediteranu! 9 ili 10 noćenja po ceni 6 ili 7 noćenja!

img
27. 04. 2025 16:59

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

img
07. 05. 2025 11:33

BLOKADERI FOTELJAŠI NAIŠLI NA ŽESTOKU OSUDU SRPSKE JAVNOSTI: Išli da se klanjaju osvedočenim srbofobima Piculi i Bartulici! (FOTO)

img
04. 04. 2025 14:20

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

img
07. 05. 2025 15:10

ZAHAROVA ŽESTOKO O ZABRANI PRELETA VUČIĆU: To je skandal, niko nema moć da uništi partnerstvo sa Beogradom

Komentari (2)
Srb
30.05.2023 14:07

A kako to lude mršaju? Drugačije od pametnih? Nisam to znao🙄

сељак
31.05.2023 11:50

Можда у току Фругог св. рата и непоседно, после њега. Иначе качамак се и у Југи сматрао сиротињском храном.