Posna ruska salata
Potrebno je:
- 200 g graška
- 200 g krompira
- 200 g šargarepe
- 200 g kukuruza šećerca
- kapar po želji
- konzerva tunjevine
- 200-300 g posnog majoneza
- kašika senfa
- limunov sok
- vlašac
- so i biber
Priprema:
Posebno obariti krompir, šargarepu, šećerac i grašak. Ohladiti, sitno iseckati, spojiti, posoliti i sastaviti sa posnim majonezom, senfom i sokom od limuna po želji. Dodati tunjevinu, kapar i ostale sastojke. Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru.
Krompir salata u malo drugačijem odelu
Potrebno je:
- kilogram krompira
- dve glavice crnog luka
- dva čena belog luka
- šargarepa
- rotkvice
- ulje
- peršun
- susam
- sirće
- začini
Priprema:
Krompir prvo operite, a zatim skuvajte u ljusci. Dok je još topao ogulite ga i isecite na kolutove. U blender stavite šargarepu, crni i beli luk i isitnite. Dodajte sirće, peršun, ulje i susam i rotkvice nasečene na kolutove. Dobro izmešajte sastojke i prespite u posudu za služenje. Na kraju dekorišite listovima svežeg peršuna.
Pasulj salata
Potrebno je:
- beli pasulj
- crveni pasulj
- bejbi spanać
- crveni luk
- šargarepa
- jabukovo sirće
- peršun
- kašika belog vina
- beli luk
- malo zelene, sveže paprike
- so i ulje
- tucana paprika po želji
Priprema:
Pomešati crveni i beli pasulj koji ste prethodno skuvali u razmeri koja vam odgovara. Dodajte izblendiranu šargarepu, bejbi spanać, sitno iseckan crveni luk i sitno seckanu zelenu papriku. Odvojeno pomešajte ulje, malo suvog peršuna, jedno do dva čena belog luka, veću kašiku belog vina i jabukovo sirće. Po želji dodajte i tucanu papriku.
Salata sa dagnjama i testeninom
- 150 grama dagnji
- 150 g testenine po izboru
- crne masline
- čeri paradajz
- belo vino
- biber
- maslinovo ulje
- beli luk
- limun
Priprema:
Skuvajte testeninu sa dosta soli i dodajte belo vino. Dagnje prokuvajte kratko, a zatim ih propržite na maslinovom ulju. Dodajte beli luk, testeninu i biber. Kada se sve ohladi, ubacite, rukolu, čeri i crne masline. Na kraju dodajte i limun u srazmeri koja vam odgovara.
Lažni "valdorf"
Priprema:
- dve jabuke
- štapići celera
- kašika seckanih oraha
- malo praziluka, tanko secenog
- malo badema
- posni majonez
Priprema :
Jabuku narendajte i pomešajte sa sitno seckanim celerom i prazilukom. Dodajte seckane orahe i bademe, so i biber. Na kraju ubacite nekoliko kašika posnog majoneza i ostavite da se ohladi.