Bistrot je mali restoran koji servira tipičnu Francusku hranu. Ako idete u Pariz onda ćete ih naći mnogo.
Tamo se jede brzo, jer je hrana već gotova ili se može brzo pripremiti.
Kralj svakog bistrot-a je sigurno Croque-Monsieur, neizbežan deo jelovnika.
Croque dolazi iz riječ zagristi, a Monsieur znači gospodin. Ako mislite da ništa ne znači, pa realno ni na Francuskom ništa ne znači. Zato se ne zna točno kako se taj naziv stvorio.
Croque-Monsieur (otprilike se izgovara krok-messie) je tost sa šunkom, sirom i bešamel umakom. Napravite ovaj ukusni specijalitet i probajte još danas!
Potrebno je:
- 8 parčića tost hleba
- 200 grama šunke
- 200 grama kačkavalja npr.ementaler (ili bilo koji sir koji se lako topi)
Za bešamel:
- 400 mililitara mleka 2,8 %
- 40 grama glatkog brašna
- 40 grama putera
Prvo pripremite bešamel umak, puter stavite na laganu vatru dok se ne rastopi. Dodati brašno i mešati 1-2 minuta.
Dodati hladno mleko odjednom i stalno mešati, kad provri kuvati još minut.
Dodati so i biber po želji.
Croque-Monsieur:
Staviti malo bešamel umaka na svako parče hleba. Dodati šunku, pa rendani kačkavalj i prekriti parčetom hleba. Preko toga staviti još bešamel umaka, pa još rendanog kačkavalja. Dodati pola sira.
Zapeći u rerni.
![Loading](https://najzena.alo.rs/files/img/loader.gif)