Kako manjak sna može da doprinese gojenju? Doktori kažu da sat vremena pravi veliku razliku

Vesti 03.04.2023 22:00 0

Svaki minut je bitan

Kako manjak sna može da doprinese gojenju? Doktori kažu da sat vremena pravi veliku razliku

Shutterstock

Nova sprovedena studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Sleep medicine”, pokazala je da manjak sna može doprineti stvaranju “pivskog” stomaka.

Studija je zapravo otkrila da postoji korelacija između nedostatka sna i formiranja sala na stomaku. Viscelarne masti oko stomaka mogu biti opasnije od ostalih, zato što okružuju vitalne organe, te povećavaju šanse od pojave insulinske rezistencije i metaboličkih bolesti.

Potrebno je da svom organizmu obezbedite sedam do osam sati sna, jer u suprotnom, viscelarne masti mogu se povećati za otprilike 12 grama.

"Dužina sna je povezana sa nakupljanjem visceralne masnoće tokom odraslog doba i čini se da nema benefita ako se spava više od osam sati", objasnio je međunarodni tim naučnika koji je radio na ovoj studiji. Međutim, oni su dodali da su potrebne dodatne studije koje bi u potpunosti potvrdili ove tvrdnje.

U poslednjem istraživanju koje je sprovedeno na ovu temu učestvovalo je 5100 odraslih osoba, starosti između 16 i 59 godina. Oni su bili deo istraživanja Američke zdravstvene službe i i Ankete o ispitivanju ishrane.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading