Savetuje se VOZAČIMA da budu na oprezu: Možete da budete POZITIVNI na "droga testu" ako konzumirate OVE namirnice!

Vesti 11.11.2021 10:16 0

Verovali ili ne, ali od ove namirnice možete da ispadnete pozitivni na psihoaktivne supstance

Savetuje se VOZAČIMA da budu na oprezu: Možete da budete POZITIVNI na "droga testu" ako konzumirate OVE namirnice!

Pexels

S obzirom da sve više pacijenata dolazi na VMA zbog torvanja raznim prihoaktivnim supstancama, toksikološkinja Snežana Đorđević objasnila je kako se po protokolu postupa sa ovim pacijentima i koliko su testovi na psihoaktivne supstance delotvorni u praksi.

- Kada pacijent kod koga se sumnja na trovanje dođe u bolnicu, olakšavajuća okolnost je kada se zna šta su konzumirali. Međutim, često se dešava da se kod novih psihoaktivnih supstanci nalazi nešto za šta se ne zna šta je, a onda ni lekari ne mogu da potvrde o čemu se radi - istakla je dr Đorđević, prenosi "RTS".

Međutim, toksikolog ističe da brzi testovi na psihoaktivne supstance, koje policija koristi na terenu ponekad mogu da ispadnu lažno pozitivni. Zbog toga ona ističe da je važno da laboratorija bude uključena u dodatne analize, kako bi se potvrdilo da li je vozač stvarno konzumirao neku supstancu ili je uneo neku od ovih namirnica! 

- Zbog nekih stvari koje konzumiramo svakodnevno, poput štrudle sa makom ili kafetina, može da bude pozitivan test na opijate ili da se posumnja da je vozač koristio heroin. Neophodno je da preliminarni test bude potvrđen još nekom analitičkom metodom - rekla je doktorka.

Komentari (0)
Loading