Ovo nikada nemojte da radite: Stručnjaci upozoravaju na greške koje pravimo kad zamrzavamo hranu

Izvor: Ž. T. Vesti 27.01.2023 14:10 0

Ako imate naviku da punite zamrzivač, toliko da više ni ne znate šta je unutra, vreme je da prestanete sa tim

frižider

Shutterstock

Da li je vaš zamrzivač ponekad toliko pun hrane da ne znate ni šta je unutra? Hrana koju zamrznete zapravo može da traje prilično dugo, ali uslov je da je pravilno zamrznete. Ali ako želite da vaša hrana zadrži svoj ukus i teksturu, morate da se pobrinute da je pravilno zamrznete i da ne pravite jednu od ovih grešaka na koje upozoravaju stručnjaci, piše Self.

Zamrzavate pogrešnu hranu

Nikada nemojte zamrzavati hranu koja je na ivici kvarenja. Takođe, hranu odmrznite samo jednom i zamrznite samo jednom. Neke namirnice su pogodne za zamrzavanje. Sva jela koja sadrže skrob neće izgledati sveže kada se odmrznu. Belanca će potpuno promeniti teksturu i postati gumena, a mlečni proizvodi kao što su mleko, jogurt i sir će se verovatno odvojiti. Krompir će postati brašnast. U stvari, svo povrće, osim ako nije brzo zamrznuto kao ono koje je kupljeno u prodavnici, lako će postati kašasto.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike


Vruću hranu stavljate direktno u zamrzivač

Filip Tijerno, doktor medicine, klinički profesor na odeljenjima za mikrobiologiju i patologiju u medicinskom centru NIU Langone, kaže da je stavljanje vruće hrane direktno u zamrzivač loše jer može da snizi temperaturu vašeg zamrzivača i slučajno delimično odmrzne ostalu hranu. Ponovljeno odmrzavanje i zamrzavanje može podstaći rast bakterija i ozbiljno uticati na teksturu i ukus vaše hrane. Takođe, može da izazove i prekomerno nakupljanje leda u vašem zamrzivaču, što može biti muka za čišćenje. Da biste izbegli sve ovo, on kaže da uvek treba da pustite hranu da se zagreje na sobnoj temperaturi pre nego što je premestite u zamrzivač. Samo pazite da ne ostavljate hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata, to je jedan od

Ne odlažete hranu u prave činije

Meri Liz Rajt, MS, stručnjak za bezbednost hrane, kaže da je zamrzavanje hrane u hermetički zatvorenim činijama ključno za očuvanje njenog kvaliteta. Prevelike posude će zauzeti mnogo prostora i nećete moći da odmrznete samo deo zamrznute količine. Takođe, posude nepravilnog oblika će ostaviti dosta praznina između sebe, a u tim prazninama bi sigurno mogao da se odloži još jedan obrok. Koristite kontejnere za koje ste sigurni da se mogu zamrznuti i koji se mogu dobro zatvoriti. Ostaci će se brže smrzavati u plitkim kontejnerima, manje prostora će biti neiskorišćeno i mogu se lepo slagati jedan na drugi. Najbolji način da uštedite prostor u zamrzivaču je da koristite kese za zamrzavanje. Napunite kesu, izbacite vazduh i stavite je u zamrzivač dok se ne zamrzne. Zatim složite delove vertikalno jedan pored drugog, kao knjige. Dobro je što možete običnim markerom napisati šta je u kojoj torbi.


Ostavljate hranu u zamrzivaču predugo

Profesor Tierno primećuje da hrana upakovana u konvencionalne plastične kontejnere za skladištenje ili kese za zamrzavanje obično traje samo dva do tri meseca pre nego što kvalitet počne da se pogoršava. Promena boje izazvana oksidacijom i promrzlinama u zamrzivaču nije opasna, ali nepravilno skladištenje hrane može da uništi ukus i teksturu vaše hrane, često do tačke kada je više ne vredi jesti, kaže stručnjak. Koliko god da je lepo držati hranu u zamrzivaču zauvek, znajte da neke stvari jednostavno neće imati isti ukus nakon što dugo sedite u zadnjem delu zamrzivača. Profesionalni savet stručnjaka je da označite hranu i napišete datum na njoj pre nego što je stavite u zamrzivač, tako da možete pratiti šta je unutra i koliko dugo je tamo.

img
05. 07. 2025 05:19

Šok u Humskoj: Košarkašu Partizana preti suspenzija zbog korišćenja marihuane

img
05. 07. 2025 05:01

Najskuplji spot ikad snimljen na estradi - Prošlo je više od 30 godina, ali ovu cifru niko nije nadmašio

img
16. 06. 2025 08:16

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

img
03. 07. 2025 10:29

Prvo letovanje sa detetom: Kako se pripremiti bez stresa?

img
05. 07. 2025 05:17

LJUDI IZLAZE IZ AUTOBUSA I SAMI SKLANJAJU BARIKADE: Evo kakva je trenutna situacija na ulicama Beograda, gradski prevoz funkcioniše

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
03. 07. 2025 09:24

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

img
05. 07. 2025 05:30

Od skromnih do ogromnih plata: Ko je najplaćeniji u Trampovom timu?

img
05. 07. 2025 05:00

Tajne torture u Bakuu: Šta kriju hapšenja Sputnjikovih zaposlenih?

img
03. 07. 2025 09:21

Egipatski Maldivi – nikada povoljnije! Jutarnji polasci svake nedelje uz 299€ akontacije I čak do -10% popusta!

img
05. 07. 2025 05:10

Burna noć u Beogradu: Pet osoba povređeno - Ne zna se stanje svake od njih

img
04. 07. 2025 22:12

Radnički Niš ima novog vezistu

img
05. 07. 2025 05:28

Stanija pokazala koliko su joj oble: Drži ih kao dve lopte, skroz je gola (FOTO)

img
03. 07. 2025 10:33

Kolagen - prolazni trend ili realna potreba?

img
04. 07. 2025 21:47

Šta kažu mladi u Evropi: Zabrinuti za demokratiju

img
04. 07. 2025 21:50

Sin božjeg grada: "Teško mi je da zamislim ovaj trenutak"

Komentari (0)
Loading