Da vam CVEĆE bude sveže danima: Ako stavite ovu tabletu u vodu, buket će mirisati kao da ste ga tek ubrali

Vesti 24.05.2022 12:05 0

Buket cveća je jedan od najlepših poklona. Pogodan je za svaku priliku. To je znak ljubavi, naklonosti ili poštovanja prema drugoj osobi. Ugodan je za oči i predivan je ukras doma. Nažalost, rezano cveće ima jedan nedostatak - prilično je krhko i kratkog veka, ali znamo način da produžimo njihovu svežinu. Dovoljno je staviti popularan proizvod u vazu

Da vam CVEĆE bude sveže danima: Ako stavite ovu tabletu u vodu, buket će mirisati kao da ste ga tek ubrali

Pexels/ Marta Dzedyshko

Svi znamo da je sa rezanim cvećem potrebno posebno rukovanje. Trebalo bi im redovno menjati vodu, najbolje svakodnevno. Dobro je ostaviti vodu da odstoji nekoliko sati pre nego što ubacimo cveće. Buket takođe ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti niti držati na visokoj temperaturi. Takođe je dobro s vremena na vreme podrezati stabljike dijagonalno, pod uglom od oko 45 stepeni. Zahvaljujući ovoj jednostavnoj proceduri, cveće može da uzima više vode. Ali to nije sve.

Pored očiglednog, postoje i drugi neobični, ali podjednako efikasni načini da se rezano cveće duže održi svežim. Jedna od njih je stara metoda koju su koristile naše bake. To je popularan lek koji većina ljudi sigurno ima u svom kompletu prve pomoći. Trik je da dodate tabletu aspirina u vodu u vazi. Možete ga prethodno zgnječiti da bi se lakše rastvorio.

Zanimljiv način bakine brige za rezano cveće je dodavanje ... šećera ili meda u vazu. Delovaće kao prirodni regenerator. Neki takođe preporučuju da dodate kašičicu votke ili da u nju potopite stabljike na pola minuta. Ovo je da bi se održala lepa, intenzivna boja.

Ako želite da vaš buket izgleda lepše što je duže moguće, zapamtite nekoliko važnih pitanja. Važan je i izbor vaze. Cveće treba da ima prostora u njemu. Čvrsto stisnute i nabijene, sigurno se neće osećati dobro niti izgledati lepo. Visina vode je takođe veoma važna. Ako je preniska, postoji rizik da će se, pod uticajem sopstvene težine, nežne stabljike vremenom saviti ili slomiti. 

Komentari (0)
Loading