Jedan od takvih kolača je i Tarta Tatin, francuski desert, iako obično komplikovaniji - danas možete otkriti njegovu jednostavniju verziju.
Sastojci
- 80 g smeđeg šećera
- 80 g putera
- Prstohvat soli (opciono)
- 2-3 jabuke
- Lisnato testo
Priprema
Dodajte u tiganj šećer, puter i so u tepsiju. Na trenutak karamelizirajte, pa na to stavite izdubljene i prepolovljene jabuke (šupljom stranom nagore). Tako pržite nekoliko minuta, pa prekrijte lisnatim testom i kašikom sa spoljne strane ugurajte testo ispod jabuka.
Stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni C oko 15 minuta. U idealnom slučaju, gotovo je kada se vrh prepeče nakon vađenja, a karamela ispod postane smeđa i gusta.
Poslednji korak je da pažljivo pokrijete tepsiju velikim tanjirom - i okrenite tiganj naopako tako da kolač ostane na tanjiru.
Isecite i poslužite (trebalo bi da lepo hrska kada se seče), možete dodati i na primer sladoled i cimet.
Prijatno!