Sastojci
- za 6 osoba
- 500 g grožđa, što sitnijeg, belo,crveno,crno
- 3 jaja
- 200 g brašna
- 120 g šećera
- 120 g otopljenog putera
- 13 g praška za pecivo
- 2 kašike tečne vanile
Priprema
1. U posudu za mešenje staviti prosejano brašno, šečer i prašak za pecivo, sve promešati.
2. Grožđe oprati i osušiti ga, pa osušeno grožđe posuti sa malo brašna i prodrmati posudu da se malo brašna nahvata na grožđe.
3. U brašno dodati jaja, tečnu vanilu i otopljeni puter, pa sa žicom sve sjediniti, dodati grožđe, pa sve dobro promešati.
4. Sipati u dobro podmazanom i pobrašnjenom, kuglof kalupu,smesa je gusta pa sipati sa spatulom svuda po malo da popunite dno kalupa.
5. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 35 do 40 minuta, dok vam fino ne porumeni, probati sa čačkalicom da li je kolač pečen.
6. Ohladiti ga prvo u kalupu, oko 5 minuta, pa ga prevrnuti na žicu i ohladiti do kraja.
7. Posuti prah šećerom i poslužiti uz čaj ili kafu.