Novogodišnja noć je NOĆNA MORA za kućne ljubimce: Veterinar Dragan nam je otkrio kako da im pomognete kad krene pucnjava

Vesti 29.12.2022 13:20 2

Dok ispijate šampanjac i gledate vatromet, vaši ljubimci i životinje u komšiluku verovatno prolaze kroz pakao

Novogodišnja noć je NOĆNA MORA za kućne ljubimce: Veterinar Dragan nam je otkrio kako da im pomognete kad krene pucnjava

Shutterstock

Ovo posebno važi za pse, koji buku tretiraju kao pretnju, a to kod njih može izazvati čitav niz nervnih reakcija. Pitali smo veterinara Dragana Stojadinovića šta da uradite da novogodišnja noć ne bude prava trauma za vaše ljubimce.

Svake godine, neposredno pred doček Nove godine, mnogi ljudi i udruženja za zaštitu životinja pozivaju da se ne bacaju petarde jer to frustrira i plaši naše male prijatelje. Buka zbog pucanja može biti bukvalno smrtonosna za životinje, strah od pucnjave može dovesti do zastoja srca kod pasa. Kućne ljubimce je često nemoguće izolovati od buke – vatromet je novogodišnja zabava za stanovnike gotovo svih gradova i sela, a uz to se nekoliko dana pre 31. decembra bacaju petarde i puštaju raketice. Na sreću, postoje dokazane metode koje pomažu psima da prežive ovaj haos.

Mi smo pitali veterinara Dragana Stojadinovića iz Beograda kako da pomognemo našim ljubimcima tokom novogodišnje noći, a ovu su neki od njegovih saveta.

- Pred početak vatrometa, poželjno je da vlasnici budu sa ljubimcima, jer tako oni osećaju veću sigurnost i zaštitu, a takođe i ublažavaju njihov strah - rekao je Dragan za portal Naj žena.

- Potrebno je da vlasnici puste neku tihu, laganu muziku, da ljubimci ne bi čuli vatromet i petarde i tako im skrenu pažnju od toga.

- Da pored ostalog, spuste roletne ili ih samo sklone od prozora, jer nekad ih taj bljesak i svetla od vatrometa i petardi uznemiri.

Novogodišnja noć je NOĆNA MORA za kućne ljubimce: Veterinar Dragan nam je otkrio kako da im pomognete kad krene pucnjava

Shutterstock

 

- Kad god se uplaše, vlasnik treba da bude uz njih i da proba da im da neku nagradu, tipa neku poslasticu, i tako da ljubimci shvate da to nije nista strašno.

- Nekad, ako neko ima neku sobu viška, gde se ne čuje prasak od pirotehnike, mogu i tamo da ih smeste, da što manje budu uznemireni, naravno, uz obilaženje da vide kako su ili da budu sve vreme sa njima.

- Ili ako vec nista od toga ne pomogne, kao poslednja opcija je da odu do veterinara, po neki preparat za smirenje, koji se obično daje nekih sat-dva pre ponoći, kako bi lek počeo da deluje taman pre početka vatrometa. Naravno, to su male doze leka koje se preporučuju, jer i pored toga, preporuka je da vlasnik bude sa ljubimcem, jer će možda neki ljubimac i sa tim lekom blago da se uznemiri, a kad je vlasnik pored, to se svodi na minimum - dodao je dugogodišnji veterinar za naš portal.

Sigurni smo da će vam ovi saveti veterinara pomoći. Ako imati dodatnih pitanja, pišite nam u komentarima ili na mail: redakcija@najzena.rs .

BONUS VIDEO

Komentari (2)
Loading
Boža
29.12.2022 13:48

Da li i buku koju stvaraju kerovi prilikom lajanja i mi doživljavamo kao pretnju? Koliko je meni poznato i prekomerno lajanje spada u buku.

Lorena
04.01.2023 16:08

Kakvu muziku da pustim kad mi sa sprata iznad bacaju topovski udar. Ne bi ni Oda radosti pomogla pustena do daske. Videli smo da je u Hrvatskoj uginuo pas. Sedativ kod kuce nije pomogao. Kod veterinara dobio intravenozno sedativ i opet uginuo. Prokleto im bilo divljacima. Ja sam hrcka stavila pod duks pored srca da ga (mozda) umire otkucaji. No sad me nekako vise gricka za dlan.