Spremite ZELJANICU na starinski način: Recept koji pri PRVOM zalogaju postaje jedan od omiljenih

Vesti 21.12.2022 08:00 1

Napravite zeljanicu za doručak i poslužite je sa jogurtom

Spremite ZELJANICU na starinski način: Recept koji pri PRVOM zalogaju postaje jedan od omiljenih

Shutterstock/zeljanica

Sastojci

  • 1/2 kg kukuruznog brašna
  • 1 kg zelja
  • 1/4 kg sira (mekog, punomasnog)
  • 1-2 kašike kajmaka
  • 4 jaja
  • soda bikarbona
  • svinjska mast

 

Priprema

Zelje očistiti i oprati u više voda. Iseći na tanke rezance, posoliti i pokriti. Ostaviti dva sata da se ocedi, a onda ga šakama dobro istisnuti da bi izašla sva voda. Umutiti sir, kajmak i žumanca i izmešati sa zeljem. Posebno čvrsto umutiti belanca i sve pažljivo izmešati.

U sud za mešanje staviti brašno i sodu bikarbonu (pola kašičice). Pripremiti posoljenu mlaku vodu i postepeno sipati u brašno i mesiti varjačom ili mikserom. Dodati kašiku-dve ulja ili rastopljene svinjske masti. Testo zamesiti tako da bude malo gušće nego za palačinke (da kaplje sa varjače, a ne da se sliva).

U dobro podmazanu tepsiju posutu prezlama sipati polovinu umešanog testa. Testo vlažnim rukama poravnati, pa preko njega sipati nadev. Zatim izručiti i drugu polovinu testa. Preko testa preliti malo rastopljene masti. Peći na jakoj vatri. Služiti toplo ili hladno.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Stevica
21.12.2022 09:08

Da je to dobro, to bi jeli Italijani i Francuzi. Ali ..............? Oni znaju šta je dobro. Ko bi to jeo uopšte? To je nejestivo.