Vratio se TREND za kojim su Srpkinje POLUDELE: Ovaj detalj za ULEPŠAVANJE može da izazove BOLEST

Vesti 15.01.2023 22:30 0

Verovatno vam nikada ne bi palo na pamet, niti biste povezali, ali nožno prstenje šteti zdravlju, a evo i na koji način

Vratio se TREND za kojim su Srpkinje POLUDELE: Ovaj detalj za ULEPŠAVANJE može da izazove BOLEST

Shutterstock

 

Prstenje na nožnim prstima je ponovo u trendu, Srpkinje ga obožavaju i rado nose, a ne znaju da ovaj detalj za ulepšavanje može i te kako biti opasan po zdravlje.

Opsežna studija o tome kako nošenje prstenja na nožnim prstima može da utiče na zdravlje ljudi, sprovedena u centru za akupunkturu i orijentalnu medicinu "Gathering Valley" u Ilinoisu, otkriva zašto je ovaj trend opasan.

Pa tako je otkriveno da veoma uzano prstenje negativno utiče na rad hipofize i funkcionisanje mozga uopšte.

Bez obzira na kom prstu stopala se nosi, ovaj aksesoar utiče na stanje frontalnih sinusa, ako se nosi na drugom prstu - na reproduktivnu funkciju, na četvrtom - na rad optičkog nerva, dok je mali prst direktno povezan sa slušnim kanalom. Nošenje bilo kog prstena na bilo kojem prstu dugo (od dana do dve nedelje) neizbežno utiče na nervne završetke.

Američki naučnici Dejvid Kalkoun i Stiven Novela objavili su 2015. godine u časopisu "Anesthesia & Analgesia" članak u kom se navodi da se prstenje ne preporučuje ljudima koji puno vremena provode na nogama, onima koji imaju višak kilograma, koji imaju neki poremećaj mišićno-koštanog sistema, ishemijske bolesti srca, gastritis i čireve, probleme sa vidom ili pate od mentalne i psihološke zavisnosti.

Modni trend koji je prihvaćen svuda u svetu, u Indiji na primer ima posebno značenje. Odmah nakon venčanja muž stavlja ženi prsten na drugi nožni prst kako bi joj "stimulisao" reproduktivne organe. Međutim, "gnječenje" nervnih završetaka na ovom prstu može naneti nepopravljivu štetu ženi koja tek planira da postane majka. Osim toga, ukoliko su previše uzani ili nepravilnog oblika (koji anatomski ne odgovara prstu), mogu da izazovu i bolne menstruacije, neredovan ciklus, pa i pobačaj.

Lekari upozoravaju da nošenje ovog nakita može da izazove i brojne povrede, pod preloma prsta do pojave čukljeva.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading