Ružni su im naši ČVARCI i PODVARAK? Svetski magazin je izbacio spisak 10 NAJGORIH SRPSKIH jela i udarili su nam na PONOS!

Vesti 16.11.2022 15:21 2

Veliki broj Srba diči se našom nacionalnom kuhinjom i jelima poput sarme, kiselog kupusa i pasulja. Ono što malo ko zna, jeste da upravo ta jela koja su ponos Srba - izabrana u top 10 najgorih srpskih jela

Ružni su im naši ČVARCI i PODVARAK? Svetski magazin je izbacio spisak 10 NAJGORIH SRPSKIH jela i udarili su nam na PONOS!

Shutterstock

 

Kada turisti dođu u Srbiju, osim prelepih destinacija i lepota koje nudi naša zemlja, obavezno je i degustiranje naše tradicionalne kuhinje. Retko koji posetilac da ne zapamti ukus čuvene sarme, ajvara, proje, čvaraka i pršute.

 Međutim, čuveni svetski gastro magazin Taste Atlas je nedavno napravio listu jela iz Srbije koja su najgore ocenjena. I mada se sa tim lošim ocenama mnogi odavde se nikako ne bi složili, očigledno je da se svetu ne sviđa sve što se skrčka u Srbiji.

Pihtije

 


Pihtije je srpsko jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava, koljenica ili skočni zglob. Meso se često kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da otpada od kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavi da se ohladi i jelo je spremno da se stegne. Pihtije se služe narezane kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašu rakije.

 

Rezanci s makom

 

 

Jednostavni i hranljivi, rezanci s makom se prave od široke, tanke pšenične testenine koja je prelivena obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja jeftino, ali omiljeno jelo.

Svadbarski kupus

 

 

Svadbarski kupus je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, paprike, lovorovog lista, bibera i mesa kao što su svinjetina, teletina, jagnjetina i slanina. Kombinacija ovih sastojaka se lagano krčka u zemljanoj posudi na vatri. Kažu da, što se duže kuva, to će imati bolji ukus, posebno ako se ponovo zagreje sledećeg dana. Jelo se obično služi na svadbama i sličnim velikim gozbama.

Slatko od voća

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Nikolić (@jeca.jeka)

 

Slatko je voćni specijalitet svake kuće koji se sastoji od komadića voća koja se nalaze u gustom i zašećerenom sirupu.

Može se pripremati sa raznim vrstama voća kao što su dunje, kore lubenice, trešnje, maline, jagode, kupine, smokve, grožđe, šljive, suve šljive, pa čak i latice ruže, dok se sirupi na bazi šećera često mogu začiniti vanilom, limunovim sokom, cimet ili karanfilić. Slatko je znak gostoprimstva i tradicionalno se nudi kao topla dobrodošlica gostima. Uvek se služi u malim staklenim činijama i gosti po običaju treba da uživaju samo u kašičici, dve jer je dosta jako.

Popara

 

 

Popara, balkanska verzija kaše od hleba, drevno je jelo koje je veoma cenjeno kao brzo i lako rešenje da se ostatak hleba potroši i da se pritom nahrani cela porodica. Pošto se jede u mnogim zemljama širom regiona, postoji mnogo različitih načina pripreme. Dva ključna sastojka su hleb, isečen na kockice ili na manje komade, i tečnost, obično mleko, voda ili čaj, koja se koristi za mešanje hleba u meku smesu. Tečnost se obično meša sa puterom, biljnim uljem ili svinjskom mašću da bi jelo bilo jače.

Proja

 

 

Prvo i zabeleženo kao tradicionalno naše jelo je proja. Ona se sprema od kukuruza - projinog brašna, a vremenom se jelo menjalo i u načinu pripreme, u njegov uobičajen sadržaj ubacivao se kajmak, sir, jaja i čvarci.

Nakon što se ispeče, proja se obično seče na kocke i služi topla. Trebalo bi da bude hrskava sa svih strana, a pošto je malo suva.

Riblja čorba

 

 

Riblja čorba je tradicionalna čorba koja se kuva u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Ova začinjena riblja čorba obično se pravi od raznih slatkovodnih riba kao što su som, štuka, šaran. Jelo ima snažnu aromu zbog velike količine mlevene crvene paprike, koja može biti blaga do veoma ljuta. Riblji paprikaš se često služi sa domaćim rezancima, a toliko je popularan u regionu da se tokom cele godine organizuju brojna takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša.

Srpska salata

 

 

Srpska salata je u suštini varijacija čuvene šopske salate. Šopska salata se pravi od paradajza, krastavca, sirove ili pečene paprike, luka i slanog sira. Srpska salata je skoro potpuno ista, ali u njoj nema sira. Povrće se pomeša, zatim začini solju i biberom i pre pokapa uljem i sirćetom. Ova salata je posebno popularna leti zbog svojih osvežavajućih ukusa.

Podvarak

 

 

Podvarak se pravi od kiselog kupusa, crnog i belog luka, sa mesom (svinjetina i slanina) ili bez. Tradicionalno se priprema i jede tokom kasne jeseni i zime (kada se ukesili kupus). Mnogi Srbi veruju da ima još bolji ukus ako se podgreje sledećeg dana, a neki čak ga koriste kao lek za mamurluk zbog kiselog ukusa i poveće količine belog luka.

Čvarci

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lanaji

 

Čvarci se prave od svinjetine, to su komadići mesa isečenog na kockice koji se prže u sopstvenoj masnoći dok se ne istope. Tokom kuvanja, neophodno ih je često mešati, a neretko se dodaje i mleko kako bi dobili boju karamela. Naravno, dodaje se so (što više, to bolje), a u nekim krajevima se dodaju i beli ili crni luk. Obično prave u kasnu jesen ili zimu, često tokom svinjokolja, a jedu se kao predjelo, uz hleb, kajmak, luk i, nezaobilanu, rakiju.

 

 

Komentari (2)
Loading
zora
16.11.2022 17:23

Nikad cula ni jela za "specijalitet" rezanci sa makom. Drugo, ko jos danas pravi poparu. Trece, sve sto ste naveli je strasno ama strasno masno.

Вера
01.12.2022 07:35

@zora - zora А Ви госпоЏо сте одрасли на чему? У вашој кујни сеспрема кавијар или шта? Мислим јелте ако се ишта спрема или једете на улици здраве хамбургере? Ма хајте молим Вас...