Ovo OBAVEZNO praktikujte pre spavanja: Dobro ćete se naspavati i zaista odmoriti

K.Ć. Vesti 09.11.2022 21:30 0

San je izuzetno neophodan za pravilno funkcionisanje tela

san

pixabay

Pre svega za regeneraciju bez koje se osećate umorno. Koje navike treba primeniti pre nego što zaspite? Šta olakšava zaspati?

Uzroci nesanice

Mnogi ljudi imaju problema sa spavanjem. Po pravilu su rezultat stresnog načina života koji je rezultat profesionalnih obaveza i porodičnih problema. U nekim slučajevima, oni su rezultat poremećaja sna. Ove nepravilnosti mogu biti uzrokovane i nezavisnim faktorima, kao što su: buka, jako svetlo u prostoriji ili previsoka temperatura. Konzumiranje puno kofeina takođe doprinosi problemima sa spavanjem.

Zato je važno pre spavanja smiriti telo i emocije. Pravilna higijena spavanja je stvar nekoliko elemenata koje treba sprovesti kako bi se eliminisale poteškoće pri uspavljivanju.

Meditacija i joga - način da opustite svoj um

Jedan od takvih načina je meditacija. Naravno, najviši nivo opuštanja se može postići kada to radite redovno. Za postizanje savršenstva potrebno je vreme i veština. Joga i istezanje vam takođe pomažu da zaspite. Smanjenje stresa na ovaj način omogućava mišićima da se otarase neželjene napetosti. Ovo je najbolji način da se potpuno smirite, a mirna muzika koja prati vežbe pojačaće efekte njihovog delovanja.

Masaža - smanjenje stresa

Opuštajuća masaža je još jedno prijatno rešenje za poboljšanje kvaliteta sna. Dokazano je da masaža leđa pre spavanja produžava san za oko 30 minuta . Stoga je odličan oblik terapije za sve koji imaju problema sa spavanjem. Blagotvorno deluje na celo telo, a ima za cilj da smiri um. Osim toga, poboljšava cirkulaciju, metabolizam i pomaže u lečenju raznih bolnih tegoba.

Navike pre nego što zaspite - čitanje knjige

Dobre navike pre spavanja uključuju i čitanje knjiga pre spavanja. Ova aktivnost čisti um i priprema telo za san, prema studiji istraživača sa Univerziteta u Saseksu iz 2009. godine. Dokazano je da samo 6 minuta čitanja smanjuje stres za 68%. i opušta više od muzike ili šolje čaja . Zanimljivo čitanje smanjuje nervozu i zaokuplja um, olakšavajući zaspati.

Bez mobilnih telefona

Međutim, treba imati na umu da korišćenje elektronskih knjiga nije baš dobra ideja. Svetlost koju emituje tablet ili drugi uređaj stimuliše telo da radi umesto da se opusti. Sve se to radi suzbijanjem proizvodnje melatonina, što olakšava zaspanje.

Plava svetlost elektronskih uređaja inhibira njegovo lučenje aktiviranjem melanopsina (proteina) u oku. Ovo uzrokuje poremećaje u cirkadijalnom ritmu i kao rezultat, telo se stimuliše da deluje i teško zaspi.

 

Komentari (0)
Loading