Pekmez će dobiti posebnu aromu ako se dunje peku u rerni. Za ovaj način pripreme koriste se domaće dunje kojima nije potrebno ljuštiti kožu zbog pektina - prirodnog želatina koji će pekmezu dati savršenu gustinu. Od ove količine dobićete nešto manje od 500 g pekmeza.
Sastojci
- 500 g dunje
- 1 - 2 čaše vode (u zavisnosti od gustine koju želite)
- 200 g šećera
Priprema
Rernu zagrejte na 200°C.
Kad su dunje skuvane, prebacite ih u činiju, dodajte šećer i izmešajte.
Smešu kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, do željene gustine. Gustoću ćete prepoznati tako što ćete malo mešavine sipati na tanjir. Ako nije dovoljno gusta, nastavite sa kuvanjem dok ne dobijete željenu gustinu.
Vrući pekmez sipajte u vrele, sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima i zagrejte u rerni na 100°C 40 minuta.
Ostavite tegle u rerni da se potpuno ohlade do sledećeg dana.