Kosovska pogača: Originalni recept za tradicionalni HLEB kome se nakon pečenja GULI korica

Izvor: K.Ć. Vesti 26.10.2022 19:25 0

Originalni recept za kosovski pogaču

Kosovska pogača: Originalni recept za tradicionalni HLEB kome se nakon pečenja GULI korica

Printscreen/TikTok

KOSOVSKA POGAČA

Potrebni sastojci

  • 200ml mlake vode
  • 200ml mlakog mleka
  • 2/3 kocke kvasca
  • dve kašičice šećera
  • 750g brašna
  • so po želji
  • 2-3 kašike ulja za testo
  • 2-3 kašike ulja za premazivanje

Priprema

Pomešajte vodu i mleko i ugrejte zajedno. Kvasac izmrvite, dodajte šećer, kašiku brašna, i preko toga sipajte vodu i mleko. Izmešajte i ostavite par minuta da se kvasac aktivira, a zatim dodajte so i ulje i postepeno dodajte brašno dok ne zamesite testo (kad pod rukom osetite da je testo umešeno, da se vise ne lepi za ruku, to je to).

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Tepsiju možete nauljiti, a možete i staviti pek papir. Zatim testo prebacite u tepsiju i rukama ga rastanjite. Premažite uljem i izbockajte viljuškom. Ostavite par minuta da nadođe, ako ga stavljate u zagrejanu rernu. A ako stavljate u hladnu rernu, možete je staviti odmah, narašće dok se rerna polako zagreva.

Na 200-220 stepeni peći oko 35 minuta, dok ne porumeni. Ako volite da ima hrskavu koricu, odmah je izvadite iz pleha i stavite na rešetkastu podlogu, da može da diše. Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana.

U originalu, koricu sastružu u potpunosti, ali ne morate.

Recept za video format za #kosovskapogača je napokon tu 🤗 Toliko volite da pravite ovu pogaču, jer se pravi jednostavno i brzo, korica joj je hrskava a sredina mekana 🤗 KOSOVSKA POGAČA Potrebni sastojci: * 200ml mlake vode * 200ml mlakog mleka * 2/3 kocke kvasca * dve kašičice šećera * 750g brašna * so po želji * 2-3 kašike ulja za testo * 2-3 kašike ulja za premazivanje Ja vodu i mleku pomešam i ugrejem zajedno. Kvasac izmrvim, dodam šećer (smedji šećer koristim, da vas ne zbuni to, nemam beli šećer u kući), kašiku brašna, i preko toga sipam vodu i mleko. Izmešam i ostavim par minuta da se kvasac aktivira, a zatim dodam so i ulje (ja koristim maslimovo) i postepeno dodajem brašno dok ne zamesim testo. Ja sve pravim odokativno, a sad sam premerila da bih vam napisala recept, ali svakako vi dodajte brašno postepeno i kad pod rukom osetite da je testo umešeno, da se vise ne lepi za ruku, to je to 😁 Tepsiju možete nauljiti, a možete i staviti pek papir. Zatim ga prebacire u tepsiju i rukama ga rastanjite. Premažite uljem i izbockajte viljuškom Ostavite par minuta da nadodje, ako je stavljate u zagrejanu rernu. A ako stavljate u hladnu rernu, možete je staviti odmah, narašće dok se rerna polako zagreva. Na 200-220 stepeni peći oko 35 minuta, dok ne porumeni. Ako volite da ima hrskavu koricu, odmah je izvadite iz pleha i stavite na rešetkastu podlogu, da može da diše. Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana. U originalu, koricu sastružu u potpunosti. Meni je to besmisleno, jer korica je najlepši deo pogače 🤗 Tako je mirisna i hrskava 🤗 I to je to 🤗 Jednostavno, brzo, a preukusno 🤗 Ne pravim je često, ali kad je napravim osećam se kao da je praznik 🤗 Miriše na detinjstvo, čujem babin glas i osećam dodir babinih ruku. Čujem zvuk struganja korice, i dok smo ga čuli mama je već uspela celu koricu da sastruže 😞 ___________________________ #ignjatovamamarecepti #kosovskapogaca #kosovo #tradicija #tradicionalnapogaca #seljačkapogača #pogaca #pogača #hleb #domacihleb #domacapogaca #detinjstvo #recept #brzoiukusno #ukusnoibrzo ♬ original sound - ignjatovamama

BONUS VIDEO

Komentari (0)