KOSOVSKA POGAČA
Potrebni sastojci
- 200ml mlake vode
- 200ml mlakog mleka
- 2/3 kocke kvasca
- dve kašičice šećera
- 750g brašna
- so po želji
- 2-3 kašike ulja za testo
- 2-3 kašike ulja za premazivanje
Priprema
Pomešajte vodu i mleko i ugrejte zajedno. Kvasac izmrvite, dodajte šećer, kašiku brašna, i preko toga sipajte vodu i mleko. Izmešajte i ostavite par minuta da se kvasac aktivira, a zatim dodajte so i ulje i postepeno dodajte brašno dok ne zamesite testo (kad pod rukom osetite da je testo umešeno, da se vise ne lepi za ruku, to je to).
Tepsiju možete nauljiti, a možete i staviti pek papir. Zatim testo prebacite u tepsiju i rukama ga rastanjite. Premažite uljem i izbockajte viljuškom. Ostavite par minuta da nadođe, ako ga stavljate u zagrejanu rernu. A ako stavljate u hladnu rernu, možete je staviti odmah, narašće dok se rerna polako zagreva.
Na 200-220 stepeni peći oko 35 minuta, dok ne porumeni. Ako volite da ima hrskavu koricu, odmah je izvadite iz pleha i stavite na rešetkastu podlogu, da može da diše. Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana.
U originalu, koricu sastružu u potpunosti, ali ne morate.
@ignjatovamama Recept za video format za #kosovskapogača je napokon tu 🤗 Toliko volite da pravite ovu pogaču, jer se pravi jednostavno i brzo, korica joj je hrskava a sredina mekana 🤗 KOSOVSKA POGAČA Potrebni sastojci: * 200ml mlake vode * 200ml mlakog mleka * 2/3 kocke kvasca * dve kašičice šećera * 750g brašna * so po želji * 2-3 kašike ulja za testo * 2-3 kašike ulja za premazivanje Ja vodu i mleku pomešam i ugrejem zajedno. Kvasac izmrvim, dodam šećer (smedji šećer koristim, da vas ne zbuni to, nemam beli šećer u kući), kašiku brašna, i preko toga sipam vodu i mleko. Izmešam i ostavim par minuta da se kvasac aktivira, a zatim dodam so i ulje (ja koristim maslimovo) i postepeno dodajem brašno dok ne zamesim testo. Ja sve pravim odokativno, a sad sam premerila da bih vam napisala recept, ali svakako vi dodajte brašno postepeno i kad pod rukom osetite da je testo umešeno, da se vise ne lepi za ruku, to je to 😁 Tepsiju možete nauljiti, a možete i staviti pek papir. Zatim ga prebacire u tepsiju i rukama ga rastanjite. Premažite uljem i izbockajte viljuškom Ostavite par minuta da nadodje, ako je stavljate u zagrejanu rernu. A ako stavljate u hladnu rernu, možete je staviti odmah, narašće dok se rerna polako zagreva. Na 200-220 stepeni peći oko 35 minuta, dok ne porumeni. Ako volite da ima hrskavu koricu, odmah je izvadite iz pleha i stavite na rešetkastu podlogu, da može da diše. Ako volite da je korica mekana, ostavite je par trenutaka u tepsiji, postaće mekana. U originalu, koricu sastružu u potpunosti. Meni je to besmisleno, jer korica je najlepši deo pogače 🤗 Tako je mirisna i hrskava 🤗 I to je to 🤗 Jednostavno, brzo, a preukusno 🤗 Ne pravim je često, ali kad je napravim osećam se kao da je praznik 🤗 Miriše na detinjstvo, čujem babin glas i osećam dodir babinih ruku. Čujem zvuk struganja korice, i dok smo ga čuli mama je već uspela celu koricu da sastruže 😞 ___________________________ #ignjatovamamarecepti #kosovskapogaca #kosovo #tradicija #tradicionalnapogaca #seljačkapogača #pogaca #pogača #hleb #domacihleb #domacapogaca #detinjstvo #recept #brzoiukusno #ukusnoibrzo ♬ original sound - ignjatovamama
BONUS VIDEO