Tokom nedelje obično nemamo vremena za kuvanje jaja, a savršeno jaje za doručak obeležava početak ugodnog vikenda. Svako voli jaje pripremljeno na neki svoj način i obično dobro zna koliko minuta ga treba kuvati da bude mekano, tvrdo, srednje tvrdo ili rovito - zavisno od želje.
Mada, retko ko može da utiče na jedan kobni faktor - pucanje ljuske! Naravno, i za ovaj problem postoji rešenje, a neki će možda reći i trik: zaboravite na kuvanje u vodi, "kuvajte" jaja na pari!
Za "parenje" jaja zapravo su potrebni samo lonac i sito koje možeš staviti u lonac.
Evo kako to funkcioniše
Budući da se jaja ne kuvaju u vodi, nego se "kuvaju" na pari, dovoljno je staviti u lonac dva do tri centimetra vode. Onda stavi jaja u sito koje će se naći blizu površine vode. Na taj način jaja se kuvaju u pari bez pucanja, a i kasnije će se lakše oguliti.
Što se tajmera tiče, za mekša jaja je potrebno šest minuta, a za tvrdo kuvana do 11 minuta.