Slobodan Petrović je dugogodišnji profesionalni beogradski kuvar, koji nam je dao par korisnih saveta kad je najbolje vreme da se ukiseli kupus i kako da traje sve do leta a da se ne pokvari.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
- Idealno vreme da se ukiseli kupus je kraj jeseni/početak zime. Da bi se kupus ukiselio, odnosno za proces fermentacije temperatura u prostoriji bi trebalo da bude oko 20 stepeni. Kada se ukiseli, temperatura treba da bude oko 10-15 stepeni, da bi se proces fermentacije zaustavi.
Slobodan je objasnio kakav treba da budu odnos kupusa i soli.
- Odnos kupusa i soli u mom slučaju je oko 3 do 3,5%. Odnosno, na 100 kg kupusa(toliko obično staje u bure od 200l) ide oko 3 do 3,5 kg soli. Nema nikakvih dodatnih začina. Kupus, so i voda.
Procedura kiseljenja kupusa:
- Kupus obično ostavim dan-dva da odstoji, da otpusti višak vode. Tada se očiste spoljni listovi, izdubi koren i ređa u burad. U izdubljeni deo se sipa so. Kada se bure napuni, zatvori se i naliva tek sutradan. Prilikom nalivanja se dodaje i preostala količina soli koja je rastopljena u vodi. Kada posle nekoliko dana kupus počne da se oseća, treba pretakati vodu. Ispuštanjem vode na ventilu izbacujemo vodu i so koja se taloži na dnu bureta. Zatim se ta voda vraća u bure. To se radi nekoliko dana svaki dan, a kasnije na 2-3 dana, pa sve ređe. Kupus treba sve vreme da je pritisnut da bi ostao pod vodom. Ako se kupus ukiseli, a temperatura u prostoriji i dalje bude previsoka, dodaje se vinobran da bi zaustavio proces fermentacije - objasnio je Slobodan za Naj ženu.
Preporuka:
- Bure treba da stoji u prostoru u kojem je odgovarajuća temperatura, a bez sunčeve svetlosti, najbolje u podrumu. Koliko treba da stoji, direktno zavisi od temperature. Ukoliko je previše hladno, više vremena treba da se fermentiše.
U kakvom buretu je najbolje kiseliti kupus?
- Koristio sam samo plastično bure, tako da ne znam da li je bolje ako je od drveta ili nekog drugog materijala. Drvo i ostali materijali prirodnog porekla su svakako zabranjeni u kuhinjama otkako je uveden HACCP standard u Srbiji.
BONUS VIDEO

RAĐA SE NOVA ŽELEZNIČKA KOMPANIJA U SAD Njena vrednost se procenjuje na oko 250 milijardi evra

„EKSPO NIJE SAMO SVEČANOST“… Izložba je „motor“, znak da je Srbija okrenuta svetu

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Princeza Dajana je nije podnosila: Ponižavala je i ismevala - u ovoj ženi je videla veliku pretnju (FOTO)

Tramp: Rok je 10 dana, vreme curi!

KAMEN KOJI JE ZAUSTAVIO VREME Šta je 14 miliona ljudi videlo na EXPO 1970?

Kako je Svetska izložba u Parizu 1900. promenila svet
Auu, pa šta je ovo? Arnautović nije ni debitovao, a već je srušio rekord

POBEGNITE OD VRUĆINE U ČUDESAN PODZEMNI SVET Otkrijte pećine Srbije - savršen izlet za sve generacije!

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

TRKA SE NASTAVLJA! Završen drugi krug glasanja za imena maskota EXPO 2027 – evo ko su favoriti

KROZ SRBIJU NA DVA TOČKA: Sedite na bicikl, i doživite nezaboravnu avanturu koja se pamti!

Šta to sija u Novoj Crnji?! Meštani se oduševili prizorom (FOTO)

Dejo
02.10.2022 11:49Majstore nekad biljudi kiselili kupus u hrastovoj kaci.Raso iz te kace bi bio zut kvalitetan kao vino.Plastiku i drvo porediti smijesno.Danas je najevtinije kupiti plasticno bure ,a i radi pomjeranja lako je pranje takodje to je prednost plastike .Kvalitet na strani prirode ,odnosno drveta.