Sastojci:
- 5 - 6 kg cvekle
- 1,5 litra vode
- 500 ml alkoholnog sirćeta 9% (može jabukovo, stavite ga više)
- 4 kašike šećera
- 2 - 3 kašike soli (po ukusu)
- Može se dodati: biber u zrnu i slačica
Priprema
Cveklu dobro operite, stavite u veću šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 2 sata. Vodu možete dolivati kada ispari. Kuvanu cveklu ostavite da se ohladi pa je ogulite i isecite na kolutove, debljine kako volite. Izmešajte sirće, vodu, so, šećer i prelijte preko cvekle.
Promešajte i ostavite da stoji oko pola sata. Probajte i ako je potrebno dodajte još soli ili sirćeta da doterate ukus kakav vam se sviđa. U teglu (možete, ali i nemorate) stavite crna bibera i slačice, cveklu i na kraju dospite u tegle preliv iz šerpe. Zatvorite dobro i pasterizujte u rerni ili u šerpi.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO