Baka Jovankine SARMICE: Ni jedna slava ne može da prođe bez njih, a ovo je tajna popularnog SRPSKOG jela

K.Ć. Vesti 28.09.2022 21:00 2

Najslađe su sarmice po receptu naših baka

Baka Jovankine SARMICE: Ni jedna slava ne može da prođe bez njih, a ovo je tajna popularnog SRPSKOG jela

Printscreen/Youtube

Sastojci

  • Kiseli kupus - dve glavice
  • Mešano melevno meso - 700gr
  • Pirinač - 150gr
  • Aleva paprika - 1 kašika
  • Mast - 2 do 3 kašike
  • Biber - 1/2 kašičice
  • Crni luk - 3 glavice
  • Beli luk - 1 glavica
  • So - po ukusu
  • Suvi biljni začin - 1 kašika
  • Rebra suva domaća - 500gr
  • Slanine suve domaće - 200gr

Kako pripremiti

Kiseli kupus odvojiti list od glavice iseći žilu po dužini ako je ima na listu. Na masti u srednjoj šerpi iseckati crni beli i luk pa dinstati oko 10 minuta, dodati mešano meso i dinstati jos 10 minuta dodajemo postepeno seckanu slaninucu i sve zacine sem pirinča. Dinstamo nekih 5 minuta dobro da se ukus sjedini pa dodamo pirinač opran i očišćen promesamo i ostavimo da se malo prohladi. Svaki list kupusa punimo sa po jednom kašikom nadeva zamotamo u sarmu i ređamo u pleh koji smo predhodno namazali masću i oblozili listom dva kupusa. Tako sve dok ne utrošimo svu smesu. Preko i između dodamo suva rebra prekrijemo listom kupusa sipamo vodu u šerpu u kojoj se dinstalo meso pa to prelijemo u pekač preko sarme. Poklopimo pekač njegovim poklopcem stavimo u rernu na 200c nekih 2h da se lepo krčka sarmica. Sluziti toplo.

BONUS VIDEO

Komentari (2)
Loading
BA
29.09.2022 02:19

Cuj srpsko jelo hahaha

zora
29.09.2022 05:54

Kako li je baka Jovanka radila kad nije imala pekac. Tada verovatno nije "kuvala" sarmu u rerni.