Misterija konačno rešena: Naučnici su UTVRDILI zašto je ŽENAMA uvek hladnije nego muškarcima

Vesti 26.09.2022 16:50 0

Ako ste napolju i sunce počne da zalazi, žene su uvek te koje će se pre požaliti da im je hladno. Naučnici su konačno rešili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je tako

Misterija konačno rešena: Naučnici su UTVRDILI zašto je ŽENAMA uvek hladnije nego muškarcima

Pexels

 

Veruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju ugodno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

"Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grejanja, nego upravo suprotno. S tačke gledišta evolucije, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svako mogao da uživa ​​u miru i tišini", rekao je doktor Eran Levin s Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u ugodnom kutku, dok mužjaci vole da se šire u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisara mužjaci više vole senku, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u okolini i drži podalje mužjake koji mogu da budu agresivni i ugroze bebe.

Komentari (0)
Loading