Slatko od DUNJA sa orasima: Starinski recept za NAJUKUSNIJU poslasticu, pravo iz BAKINOG ŠPAJZA

Vesti 26.09.2022 11:40 0

Slatko od dunja je starinski desert koji će vas zasladiti i kojeg ćete zavoleti već nakon prvog zalogaja

Slatko od DUNJA sa orasima: Starinski recept za NAJUKUSNIJU poslasticu, pravo iz BAKINOG ŠPAJZA

Printscreen/Youtube

 

Postoji jedan lep i koristan način kako napraviti slatko od dunja na starinski način, ovaj put sa orasima. Nešto je manja količina, ali ukoliko vam se bude svidelo, uvek možete napraviti još. Od sastojaka vam treba:

  • 1 kg ovog voća,
  • 1,2 kilograma šećera,
  • 2 dl vode,
  • 100 grama sitno seckanih oraha,
  • 1 limun.

Priprema recepta:

Slično kao i prethodni put, potrebno je obrisati dunje i ukloniti eventualne nečistoće sa njih. Oljuštite koru i isecite voće na kocke ili ih izrendajte na seckalici na krupne komadiće, pa ih ubacite u šerpu. Iscedite jedan limun i njegov sok prelijte preko voća, mešajte i postepeno dodavajte vodu. Uključite ringlu i sipajte šećer, pa čekajte neka smesa provri. Ukoliko želite, možete spremiti sirup u zasebnoj posudi.

Kada krene ključati (nakon 15 minuta), sklonite šerpu sa vatre i u nju dodajte sitno seckane orahe. Još jednom sve dobro izmešajte neka se lepo sjedini. Potom rasporedite slatko od dunja sa orasima u staklene tegle. Po želji, možete staviti i par kolutova limuna na vrh pre nego što ih zatvorite. Uvijte ih u krpu, ostavite neka prenoće pa ih sutradan odložite u ostavu ili frižider.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading