Muskantni oraščići obiluju antioksidansima, koji štite od razvoja hroničnih bolesti i deluju antiupalno. Takođe imaju jako antibakterijsko, ali i analgetičko dejstvo, tako da se tinkuture koje sadrže ovaj začin koriste u mastima i kremama protiv bolova. Posebno kod reume i mehaničkih povreda.
Dobar je i za zdravlje bubrega i jetre jer im pomaže u čišćenju toksina, ali i u otapanju kalcifikata koji se mogu nataložiti u ovim organima.
Muškatni oraščić sadrži minerale, kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe i mangan. Ovi minerali su neophodni za borbu imunog sistema protiv bakterija i bolesti.
Zubobolju izazivaju bakterije koje nađu neko lepo mesto za svoj rast i razvoj, u vašem zubu. Tada su vam potrebna antibakterijska svojstva, koja se nalaze u muškatnom oraščiću. Istraživanja su dokazala da muskatni orah uništava bakterije, zahvaljujući eugenolu. Sve što treba da uradite jeste da sipate malo ulja na bolni deo. Ukoliko imate malu rupu, sipajte ulje direktno u nju.
Iako je ovo dragocen začin koji u mnogo smerova može poboljšati opšte zdravstveno stanje, ipak može imati i vrlo neprijatne nuspojave. Ukoliko ga koristite u malim dozama, nema razloga za brigu, međutim preterivanje može dovesti do komplikacija, pa čak i ozbiljnog trovanja, prenosi "B92" portal.
Takođe, ovaj začin je strogo zabranjen trudnicama, kao i ljudima koji boluju od epilepsije i težih neuroloških poremećaja.
Mleveni muskantni orašćić treba čuvati na suvom mestu, u staklenoj tegli, dalje od izvora toplote i svetlosti. Tako čuvan ostaje svež i šest meseci.
BONUS VIDEO