Sastojci za kitnikez
- 1 kilogram dunja
- 800 grama šećera
- sok od jednog limuna (a može i malo manje)
Priprema kitnikeza
Dunje možete oljuštiti (a i ne morate), a zatim ih nasecite na kockice;
Kuvajte ih u vodi sa sokom od limuna;
Zatim ih ispasirajte (iskusne domaćice reći će vam da za to možete koristiti štapni mikser ukoliko ga imate, pa vam i mi to prenosimo);
Ispasirane dunje kuvajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne, a trebalo bi da bude čvršća od džema, pekmeza i sličnih slatkih mazalica (ponovo bi vam iskusnije domaćice rekle da je to oko dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da varjača za sobom ostavlja prazan trag);
Zatim dobijenu masu možete pomešati sa seckanim lešnicima ili orasima;
Onda sledi pretakanje dobijene mase u pleh, kalup, modle… koji su prethodno pokvašeni ili nauljeni;
Kada se dobro ohladi, kitnikez istresite iz pleha, kalupa, modli, nasecite, ukoliko želite pospite prah šećerom i pronađite mu neko suvo i hladno mesto u kući da tu odstoji par dana.
Prijatno!
BONUS VIDEO