Ako želite da oplemenite ovaj desert i podignete njegov ukus na viši nivo, obavezno dodajte jednu stvar. Reč je o vanili.
Sastojci:
- 3 kg dobro zrelih očišćenih kajsija
- 400 g šećera
- sok od 2 veća limuna
- mahune vanile ili šest kesica vanilinog šećera
Priprema:
Kajsije oprati i iseći na četvrtine.Preliti limunovim sokom i šećerom i rukama zgnječiti kajsije da dobijete kašu, po želji možete ostaviti komadiće ali će se i oni raspasti tokom kuvanja. Delove voća ako su oštećeni odstranite a koštice nemojte bacati, uz dodatak još kajsija i koštica možete napraviti odličan liker. Sipati masu u veću šerpu, dodati mahunu vanile i staviti da se kuva na jaku vatru, kad provri, smanjite malo temperaturu i kuvati povremeno mešajući, kad počne da se zgušnjava, morate često da mešate da ne zagori.
Džem je gotov kad povučete varjačom po dnu i vidite put iza nje.
PRIJATNO!