Vreme je da se "razbiju" svi MITOVI u vezi LJUTE hrane: Gastroenterolog otkriva da li je DOBRA ili KOBNA

Andrea Orlandić Vesti 13.10.2021 11:00 0

Dok neki ljudi obožavaju ljuti hranu, drugi praktično padaju u nesvest na samu pomisao

Vreme je da se "razbiju" svi MITOVI u vezi LJUTE hrane: Gastroenterolog otkriva da li je DOBRA ili KOBNA

Rina

Ljubitelji ljute hrane, bilo da je u pitanju ljuta papričica uz ručak ili začinjeni sos, nisu možda toliku upoznati na dejstvo i posledice posle začinjenog obroka.

Iako je širok spektar jela koja spadaju u začinjenu hranu, jedno od najpoznatijih - čili papričice. 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

- One sadrže aktivni sastojak koji se zove kapsaicin, koji deluje iritirajuće - kaže profesor Stjuart Blum, gastroenterolog u bolnici Velington u Londonu, piše "The Portugal News".

Šta se zapravo događa s vašim telom kad jedete začinjen obrok?

- Kapsaicin podstiče protok krvi u crevima i povećava proizvodnju sluzi - objašnjava dr Blum, a može izazvati i proliv.

Koliko god začinjena hrana može da bude ukusna za mnoge ljude, ona ipak iritira. To je definitivno povezano s povećanim probavnim smetnjama i osećajem pečenja u želucu, dodaje.

Međutim, efekat koji ima na naše telo razlikuje se od osobe do osobe. Doktor Blum kaže: "Ako imate neku dijagnozu kao što su kolitis ili Kronova bolest, začinjena hrana može pogoršati simptome."

Ponekad ćete se zagrejati ili znojiti tokom jedenja pikantne hrane.

- Neka ulja u začinjenoj hrani zapravo utiču na kožu, a vi osetite reakciju znojenja - dodaje dr Blum.

Međutim, postoji razlog zašto neki ljudi ne mogu da prestanu da posežu za sve začinjenijom i začinjenijom hranom. Konzumiranje ljutih papričica potencijalno može osloboditi endorfin, a to bi možda moglo biti objašnjenje zašto osećate takvo ushićenje nakon začinjenog obroka, čak i ako su vam usta još uvek pomalo utrnula.

Začinjena hrana i apetit

Blum smatra da je ovo posebno zanimljivo područje istraživanja jer su dokazi kontradiktorni.

Osvrće se na kinesku studiju iz 2014. godine koja pokazuje da je začinjena hrana povezana s gojenjem, ali napominje da se nije gledalo na uzrok i posledicu.

- To bi moglo biti bilo šta, mogli bi da budu u pitanju ljudi koji više jedu, a uz to jedu začine kao deo svojih obroka - dodaje dr Blum, a prenosi "Index.hr".

S druge strane, dr Blum spominje druge studije koje pokazuju da kapsaicin zapravo može da poveća potrošnju kalorija i smanji apetit.

Zablude oko začinjene hrane

Blum želi da razbije i nekoliko mitova o začinjenoj hrani.

- Mnogi ljudi misle da začinjena hrana uzrokuje čireve, ali zapravo nema dokaza da se to zaista događa - objašnjava i dodaje da žačini imaju ulogu u smanjenju proizvodnje kiseline, podsticanju proizvodnje pljuvačke i protoka krvi.

Ako ništa drugo, jasno je da začinjena hrana zapravo pomaže probavi i podstiče protok krvi u creva. Doktor Blum takođe želi da ospori mišljenje da začinjena hrana pogoršava hemoroide ili može da izazove rak.

- Za takvo nešto takođe nema nikakvih dokaza - zaključuje.

Komentari (0)