Sastojci
- 500 gr pasulja
- 70 gr suve slanine
- 1 glavica crnog luka
- sveža ili sušena ljuta papričica
- 1 manji koren celera
- 2 korena šargarepe
- 4 čena belog luka
- lovorov list
- malo soli
Sastojci za sos:
- 4 glavice crnog luka
- 2 kašike masti
- 1 kašika sušenog povtnog začina
- 1 kašika koncentrata za lovački sos
- 1 kašika slatke aleve paprike
- biber, so
Priprema
Očišćen i opran pasulj potopiti u hladnu vodu, prokuvajte, i bacite prvu vodu. Nakon što ponovo provri dodati lovor, sušenu slaninu iseckanu na krupne trake, celu glavicu očišćenog crnog luka, ljutu papričicu, šargarepu i celer isečene na krupnije kockice, i beli luk, a zatim krčkati na laganoj vatri. Pred kraj dodati sušeni povrtni začin ili so.
U drugu šerpu staviti mast da se zagreje, i dodati sitno naseckan crni luk, pa dinstati dok ne porumeni, a zatim dodati alevu papriku, so, biber i koncentrat za lovački sos prethodno razmućen u malo tople vode. U ovu smesu dodati malo safta od kuvanog pasulja, pa prokuvati.
Gotov sos pomešati sa kuvanim pasuljem, i sve zajedno prokuvati još malo na slaboj vatri. Poslužiti uz zelenu ili krompir salatu, ajvar, i crni hleb.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO
intendant
10.09.2022 16:20Ovo na slici nie vojnicki pasulj. U vojsci se iskljucivo kuvao beli pasulj. Znam jer sam radio kao kuvar. Mogli biste sa paznjom da birate foto ilustracije. Primetio sam da u vesti o tome sta je kraljica Elizabeta jela za dorucak citavog zivota imate sliku tostiranog hleba sa dzemom od jagoda ispod koga nije obicni puter nego puter od kirkirikija koji se ne pominje u tekstu.