Recept za PLAVI PATLIDŽAN kom NE možete da odolite: Fil je toliko UKUSAN da se TOPI u ustima

Vesti 09.09.2022 21:10 0

Punjeni plavi patlidžan bez mesa

patlidžan čamci

Shutterstock

Sastojci:

  • 2 plava patlidžana (svaki oko 250 gr)
  • malo soli
  • 1 kašika ulja
  • 1 veći paradajz

 

Sastojci za fil:

  • 60 gr pirinča, može i integralni
  • 1 kašika ulja
  • 1 manji crni luk
  • 30 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičce mlevene začinske paprike - može ljuta
  • kašičica ajvara
  • 1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća
  • malo seckanog peršuna - može i suvi
  • malo belog luka u prahu

 

Priprema

Plave patlidžane preseći uzduž na dva dela, izdubiti ih na debljinu od 0,5 cm (sredinu ostaviti za fil). Posoliti ih i ostaviti 15-20 minuta da odstoje i puste crni sok. Isprati ih pod mlazom vode, osušiti kuhinjskom krpom.

Skuvati pirinač "al dente", preliti hladnom vodom i procediti. Na ulju propržiti iseckani crni luk da svene, dodati sitno iseckanu sredinu patlidžana, posoliti, propržiti još malo, pa skloniti sa vatre. Dodati procedeni pirinač, miks pahuljica, ajvar i ostale začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.

Polutke patlidžana bogato puniti filom i ređati u uljem podmazani vatrostalni sud. Odozgo poređati kolutove paradajza, pa staviti da se peče 45 minuta na 220° C Može se posuti i omiljenim sušenim travkama pre pečenja.

Uz ove patlidžane fino ide domaće kiselo mleko i pečene paprike sa belim lukom, kao i čaša belog vina ili piva.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading