Nekada su slave i svadbe bile nezamislive bez služenja bele čorbe posle predjela, a pre sarme i pečenja. Vremenom, ovo ukusno i zasitno jelo „preselilo“ se u kafane čiji su kuvari brižljivo čuvali recept za pripremu jednog od najukusnijih jela „na kašiku“.
Tajna pripreme nije bila samo u sastojcima, već i u malo dužem kuvanju na „tihoj vatri“ i dodacima koji kafanskoj beloj čorbi daju poseban ukus. Još kad se posluži za stolom prekrivenim kariranim stolnjakom... Doživljaj je zaista bio jedinstven.
Kako su moderni restorani i kafići počeli da „guše“ klasične kafane, tako je sve manje mesta u našoj zemlji na kojima možete da pojedete pravu kafansku belu čorbu.
Donosimo vam recept koji će vas vratiti u vreme kada je kafanska bela čorba suvereno vladala kafanama širom Srbije.
Sastojci:
- 3 glavice crnog luka
- 3 šargarepe
- 3 krompira
- 400 gr pilećeg belog mesa
- kašika brašna
- so, biber, suvi začin, vegeta
- 3 žumanca
- 180 ml kisele pavlake
- 2 kašike limunovog soka
- lovorov list
Priprema:
Iseckajte crni luk na sitno i stavite da se dinsta na ulju. Belo pileće meso isecite na kockice, pa ga dodajte luku, sipajte preko mesa malo brašna i nastavite sa dinstanjem.
Posle pet minuta počnite da dolivate vodu. Potom dodajte šargarepu, zelen i krompir koje ste prethodno očistili i iseckali na sitno. Posolite, dodajte biber i suvi začin, pa nalijte vodom i kuvajte na „tihoj“ vatri. Na ovu količinu sastojaka biće dovoljno da sipate dva litra vode.
Povremeno promešajte čorbu. Posle otprilike sat vremena čorba će biti gotova. Skinite posudu sa šporeta, pa u čorbu ulijte umućena žumanca sa kiselom pavlakom. Još nekoliko puta dobro promešajte čorbu, kako bi se pavlaka i žumanca sjedinili sa ostalim sastojcima.
Ako volite kiseliju čorbu, na kraju dodajte limunov sok i opet promešajte.
Prilikom služenja sitno iseckajte svež peršunov list, pa pospite po sredini tanjira.
Prijatno!