Sastojci za ruštule :
- 500g brašna
- 5 jaja
- 5 kašika ulja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika mleka
- prašak za pecivo
- 3 kašike rakije
- narendana korica limuna
- ulje za prženje
- šećer u prahu
Način pripreme:
Prvo pomešati brašno i prašak za pecivo.
Zatim umutiti jaja, šećer, mleko, narendanu koricu limuna, rakiju i ulje. Nakon što je smesa sjedinjena postepeno dodavati brašno i mešati sve dok testo ne postane elastično.
Testo prebaciti na radnu ploču posutu brašnom, doraditi ga još par minuta, oblikovati loptu i ostaviti da odstoji oko pola sata.
Testo podeliti na dva ili više delova i svaki deo razviti oklagijom na debljinu od 5mm. Potom seći trakice (15x2cm). Trakice možete zavezati u čvor ili ih raseći po sredini, pa provući jedn kraj kroz prorez ili samo ostaviti prorez po sredini.
Peći u ulju 2-3 minuta sa obe strane, trebalo bi da budu svetlo zlatne boje.
Ruštule vaditi na papirni ubrus kako bi uklonili višak masnoće.
Pre služenja tople ruštule posuti šećerom u prahu.
Ako vam ruštule kojim slučajem preostanu, čuvati ih u limenoj kutiji za keks.
“Starinski recepti kažu koliko jaja, toliko šećera isto toliko kašika mleka i ulja. Muti se ručno dok te ruka ne zaboli pa se tada narenda kora limuna i doda obavezna rakija, kad se ruštule napiju rakije, neće piti previše ulja (veoma koristan savet)”.
BONUS VIDEO