Pijane RUŠTULE (RECEPT): Najomiljenije SRPSKO piće se stavlja u testo, a kada se ono "NAPIJE", spremno je za prženje

Izvor: K.Ć. Vesti 21.08.2022 18:30 0

Kroštule, ruštule, fruštule ili hrstule su sve nazivi za tradicionalni primorski kolač. Ovaj mediteranski kolač se priprema dužinom celog Jadrana, od bokeljskih do dalmatinskih domaćica

Pijane RUŠTULE (RECEPT): Najomiljenije SRPSKO piće se stavlja u testo, a kada se ono "NAPIJE", spremno je za prženje

Printscreen/ YouTube

Sastojci za ruštule :

  • 500g brašna
  • 5 jaja
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mleka
  • prašak za pecivo
  • 3 kašike rakije
  • narendana korica limuna
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu

Način pripreme:

Prvo pomešati brašno i prašak za pecivo.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Zatim umutiti jaja, šećer, mleko, narendanu koricu limuna, rakiju i ulje. Nakon što je smesa sjedinjena postepeno dodavati brašno i mešati  sve dok testo ne postane elastično.

Testo prebaciti  na radnu ploču posutu brašnom, doraditi ga još par minuta, oblikovati loptu i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Testo podeliti na dva ili više delova i svaki deo razviti oklagijom na debljinu od 5mm. Potom seći trakice (15x2cm). Trakice možete zavezati u čvor ili ih raseći po sredini, pa provući jedn kraj kroz prorez ili samo ostaviti prorez po sredini.

Peći u ulju 2-3 minuta sa obe strane, trebalo bi da budu svetlo zlatne boje.

Ruštule vaditi na papirni ubrus kako bi uklonili višak masnoće.

Pre služenja tople ruštule posuti šećerom u prahu.

Ako vam ruštule kojim slučajem preostanu, čuvati ih u limenoj kutiji za keks.

“Starinski recepti kažu koliko jaja, toliko šećera isto toliko kašika mleka i ulja. Muti se ručno dok te ruka ne zaboli pa se tada narenda kora limuna i doda obavezna rakija, kad se ruštule napiju rakije, neće piti previše ulja (veoma koristan savet)”.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading