Za pripremu pinđura potrebno vam je
- 3 kilograma paprika,
- 1, 5 kilograma paradajza,
- 70 mililitra jabukovog sirćeta,
- 150 mililitra ulja,
- 50 grama šećera,
- jedna kašika soli,
- začini po ukusu (sveži ili suvi peršun, luk u granulama, bosiljak…)
Priprema pinđura
Odaberite mesnate, zdrave crvene paprike sa ravnijom površinom, kako bi se lakše pekle. Paprike možete peći u rerni na pek papiru ukoliko živite u stanu. Domaćice koje imaju dvorište to obično rade napolju. Efekat je sasvim isti i ne utiče na ukus paprike.
Nakon što ispečete paprike, u veću činiju stavite foliju, pa preko paprike i zatvorite foliju da ne ulazi vazduh. Ostavite pečene paprike tokom noći da se lepo ohlade i zapare, tako ćete ih znatno lakše oljuštiti.
Sutradan je vreme da se ljušte paprike i istovremeno čiste od koštica. Ne morate se truditi da paprike ostanu čitave, jer ćete ih svakako iscepkati u pinđuru.
Što se tiče paradajza, možete ga blago prokuvati i oljuštiti, pa onda naseckati ili ga možete sa korom samleti. Efekat je sličan, ali ako ne volite da osetite koricu povrća pod nepcima, preporučujemo vam prvu opciju. Druga je kratkotrajnija i lakša.
Kako se pravi pinđur? Pinđur zimnica se dalje priprema tako što uzmete veći lonac i na dno stavite paradajz, koji će odmah pustiti svoju vodu. Preko možete rukom iscepkati paprike na istnije delove, ali ne morate se previše truditi oko toga, zato što će se paprika raspasti prilikom kuvanja.
U povrće dodajte šećer, so, jabukovo sirće i ulje, sve dobro promešate. Bitno je da kada se priprema pinđur zimnica dno šerpe ili lonca ne gori, pošto će se pinđur krčkati oko 40 minuta.
Ovoliko vremena je potrebno najviše zbog paradajza koji je pun sokova, pa mu treba više vremena dok voda ispari. Iz tog razloga pinđur i jeste nešto tečniji u odnosu na ajvar.
Znaćete da je vaš pinđur od pečenih paprika gotov kada zagrebete po dnu šerpe varjačom i smesa nije više toliko tečna pa se ne vraća odmah u prethodno stanje. Tada probajte da li odgovara vašem ukusu, dodajte još soli ukoliko je potrebno.
Ako želite malo ljuću varijantu možete isitniti dva čena belog luka ili dodati beli luk u granulama i pomešati. Od začina se još dodaje i peršun. Smatramo da je ukusnije ukoliko je peršunsvež.
Sve dobro pomešate i kutlačom prespete u prethodno sterilisane tegle. Nemojte odjednom napuniti teglu, dodajte po jednu kutlaču, sačekajte da se tegla zapari i onda nastavite sa punjenjem. Tegle dobro zatvorite. Ako se na poklopcu nalazi korozija, stavite prvo foliju, pa tek onda poklopac. Tegle umotajte u ćebe, okrenite naopako i ostavite preko noći da se ohlade i vakumiraju. Pinđur zimnica je spremna!
BONUS VIDEO