Sastojci
- 1 pileće grudi oko 500g
- 1 suva kobasica oko 130g
- 2 manja crna luka
- 1 čen belog luka
- 1 šolja zelene boranije oko 200g
- 300g pirinča dugog zrna
- 1 kocka supe od povrća skuvana sa litrom vode
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica aleve paprike
- so biber, ulje
Priprema
Pripremite sastojke pre nego što krenete sa kuvanjem, kako nešto ne bi zagorelo. Meso i povrće isecite, a kocku supe skuvajte u litri vode.
U većem tiganju zagrejte malo ulja ili masti, i propržite piletinu iseckanu na kocke, tako da promeni boju. Kada je gotova, izvadite je sa strane.
U istom tiganju propržite oba luka, sitno naseckana. Nakon par minuta prženja luka, dodajte kobasicu koja je isečena na kolutove, tako da krene da pušta masnoću. Sipajte boraniju i promešajte.
Dodajte kurkumu i alevu papriku, promešajte, a onda odmah sipajte pirinač i kratko propržite, tako da pirinač krene da upija masnoću. Nalijte supom i ostavite da se krčka desetak minuta, uz stalno mešanje kako se pirinač ne bi zalepio.
Vratite i piletinu u tiganj, promešajte sve i dolijte vode dokle god pirinač ne bude kuvan i dok voda ne ispari.
Služite toplo sa svežim limunom!
BONUS VIDEO
zora
11.08.2022 12:17Paelja je hrana za siromasne u periodu kada je postala. Pravili su je ljudi koji su ziveli kraj mora i stavljali su ono sto su u tom momentu imali pri ruci. Nesto sto su uvek koristili su morski plodovo. Nema PAELE BEZ NJIH. Vas recept je verovatno a la serbe. Ovako se to radi u Spaniji.4 pileca bataka,8 gambasa, 1kg dagnje, 2lignje, 16 skampi, 2 crvene paprike, 1 zelena, 4 paradajza, tri cesnja belog luka, 1 ljuta paprika, cinijica mladog graska u ljusci, 1l pileceg bujona, 3 limuna, 2 luka, so, biber, 2g safrana, maslinovo ulje, buket svezih zacinskih biljaka. Kada vidite recept kapirate zasto se u Srbiji nemoze praviti PAELA a ona sto vam predlazu nesma tako da se zove.