Sastojci:
Za knedle:
- 1 kg oljuštenog krompira
- na vrh noža soli
- 150 gr brašna
- 1 žumance
- malo ulja, maslaca ili margarina
Za punjenje:
- 20 kom zrelih šljiva
Za umotavanje:
- 100-150 gr kristal šećera
- 150 gr mrvica (prezla)
- malo ulja
Priprema
Krompir oljuštiti, iseći na šnite, naliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva. Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i ostaviti da se malo prohladi. Za to vreme šljive očistiti od košpica.
Prohlađenoj masi dodati žumance i malo brašna, oko 100 grama, a ostalih 50 se mogu iskoristiti prilikom oblikovanja knedli. Uzimati deo po deo testa, oblikovati na dlanu pomoću brašna. Ako se lepi, staviti šljivu i umotati kao tenisku lopticu.
U veću šerpu staviti vodu da proključa na umerenoj vatri. Knedle spuštati u vodu i kuvati ih još minut-dva nakon dizanja na površinu. U posebnom širem tiganju na malo ulja propržiti prezlu da porumeni.
Šupljom kašikom vaditi knedle i pažljivo spuštati na prezlu. Drmusanjem tiganja uvaljati ih u prezlu i posuti kristal šećerom.
Posluživanje
Od ove količine može da se napravi 20 knedli. U danima posta žumance možete i da ne dodate jer nema bitne razlike.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO
zora
10.08.2022 13:45Za mene ne, ali vama prijatno. Ne podnosim smesu krompir brasno, bez ukusa je, slano i slatko kisele sljive.