Sastojci:
Za knedle:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
- 1 kg oljuštenog krompira
- na vrh noža soli
- 150 gr brašna
- 1 žumance
- malo ulja, maslaca ili margarina
Za punjenje:
- 20 kom zrelih šljiva
Za umotavanje:
- 100-150 gr kristal šećera
- 150 gr mrvica (prezla)
- malo ulja
Priprema
Krompir oljuštiti, iseći na šnite, naliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva. Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i ostaviti da se malo prohladi. Za to vreme šljive očistiti od košpica.
Prohlađenoj masi dodati žumance i malo brašna, oko 100 grama, a ostalih 50 se mogu iskoristiti prilikom oblikovanja knedli. Uzimati deo po deo testa, oblikovati na dlanu pomoću brašna. Ako se lepi, staviti šljivu i umotati kao tenisku lopticu.
U veću šerpu staviti vodu da proključa na umerenoj vatri. Knedle spuštati u vodu i kuvati ih još minut-dva nakon dizanja na površinu. U posebnom širem tiganju na malo ulja propržiti prezlu da porumeni.
Šupljom kašikom vaditi knedle i pažljivo spuštati na prezlu. Drmusanjem tiganja uvaljati ih u prezlu i posuti kristal šećerom.
Posluživanje
Od ove količine može da se napravi 20 knedli. U danima posta žumance možete i da ne dodate jer nema bitne razlike.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO
zora
10.08.2022 13:45Za mene ne, ali vama prijatno. Ne podnosim smesu krompir brasno, bez ukusa je, slano i slatko kisele sljive.