Recept za ručak pravo od grčkih pravoslavnih monaha: Krompir na MANASTIRSKI način, koji se sprema brzo i lako

Lana Vidović Vesti 15.02.2022 15:40 0

Krompir se priprema sasvim jednostavno, dodajte omiljenu salatu i imate kompletan posni ručak

Recept za ručak pravo od grčkih pravoslavnih monaha: Krompir na MANASTIRSKI način, koji se sprema brzo i lako

unsplash.com

Jesen je priprema za zimu, a svi znamo da se u tom periodu jede jaka i gurmanska hrana. 

Nebitno da li postite ili ne, manastirski krompir je idealan obrok koji će da prija svačijem organizmu.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 150-200  ml dobrog maslinovog ulja
  • 1-2 limuna (sveže ceđen sok)
  • 5-6 čena belog luka sečen na tri dela
  • 4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
  • origano, so, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir kao na slici i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.

Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti!
Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.
Negde pred kraj pečenja izvadite  tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite. 

Prijatno!

Komentari (0)
Loading