Možda ste čuli da su minerali u morskoj soli zdravi. Ali da li je to istina? Verovatno ste razmislili o vrsti soli koju koristite kod kuće. Tačnije, da li da odaberete morsku so ili dobru staru kuhinjsku so. Manje obrađena od tradicionalne kuhinjske soli, i morska so i himalajska so zadržavaju više svog izvornog mineralnog sadržaja, kao što su magnezijum i kalijum. Ali da li minerali i elementi u tragovima znače da je morska so zdrava?
Izgleda da ipak nije. Mnogi ljudi misle da je morska so bolja zbog svojih minerala – ali morska i kuhinjska so imaju istu osnovnu nutritivnu vrednost, prema Majo klinici. Ove dve vrste soli takođe imaju sličnu količinu natrijuma prema težini.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Shutterstock
Morska i kuhinjska so imaju istu nutritivnu vrednost
Prema studiji objavljenoj u časopisu Science and Technology Journal, morska so ima više minerala u tragovima. U mnogim slučajevima, tu je i plastika. Da, plastika! Problem se javlja, zahvaljujući plastičnim kesama i drugim ostacima na vodenim tokovima. Većina brendova morske soli sadrži plastične mikročestice.
Proizvedena u rudnicima soli, tradicionalna kuhinjska so je prerađena više od morske soli. To znači da je uglavnom lišena prirodnih minerala, pa odatle i dolaze negativni stavovi prema kuhinjskoj soli. Vredi napomenuti, međutim, da su od 1920-ih, proizvođači dodavali jod obrađenoj soli. To je važan mineral za funkcionisanje štitne žlezde. U isto vreme, previše soli bi moglo da dovede do raznih oboljenja.
BONUS VIDEO