Na to utiče sadržaj kakaoa i drugih sastojaka. Tu su i bela i ružičasta (rubinska) čokolada. Čudne, svetle mrlje koja se ponekad pojavljuju na čokoladi mogu biti uznemirujuća. Ima li razloga za brigu i da li je bezbedno jesti takav proizvod?
Promena izgleda prehrambenih proizvoda uvek treba da privuče našu pažnju. Ovo može ili ne mora značiti da hrana počinje da se kvari. Da li je tako i sa čokoladom?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Mnogi ljudi su u zabludi da čokolada ne može da se pokvari. Ovo naravno nije tačno. U nekim slučajevima, ovaj proizvod takođe gubi svoje kvalitete ili čak počinje da šteti.
Čokolada je dugotrajan proizvod. U većini slučajeva, može se bezbedno konzumirati čak i nekoliko meseci nakon isteka roka trajanja. Međutim, vredi imati na umu da to nije jedina odrednica njegovog kvaliteta. Može se desiti da ovaj proizvod, uprkos dobrom roku trajanja, više nije prikladan za jelo.
Najčešći razlog zašto moramo da bacimo čokoladu je ako primetimo crve u njoj.
Čokolada koja se čuva predugo ili u neodgovarajućim uslovima može postati užegla zbog visokog sadržaja masti. Odmah ćete to prepoznati po neprijatnom mirisu. Onda je morate baciti.
Šta je sa belim mrljama? Izgleda kao buđ, ali nije. Takvu čokoladu možemo jesti bez straha. Ove fleke su uzrokovane promenama temperature ili vlažnosti. Postoje dve vrste premaza: šećer i mast.
"Cvetanje" šećera nastaje kada vlaga dođe u kontakt sa čokoladom. Kristali šećera se rastvaraju, ostavljajući praškasti sloj na površini čokolade.
"Cvetanje" masti je uzrokovano promenama temperature. Masnoća u čokoladi se pomera i formira beli premaz na površini. Kada je topla, mast u čokoladi se rastvara, a kada se ohladi, stvara beli premaz na čokoladi. Naziv za ovu pojavu je "masni cvet" ili "cvet čokolade". To može biti i znak da se u proizvodnji koriste jeftinije zamene za skupi kakao puter.
U oba ova slučaja bavimo se samo promenom izgleda proizvoda. Ova mrlja ne utiče na ukus čokolade ili njenu hranljivu vrednost. I iako ne izgleda baš ukusno, lako možete posegnuti za takvom tanjirom.
BONUS VIDEO

Mali ambasadori dijaspore zakoračili u svet budućnosti – Ekspo 2027 Plejgraund

Univerzitet u Beogradu: U prvom roku upisana 10.984 studenta, preostalo 4.325 mesta

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

"SRPSKA TROBOJKA NE MOŽE BITI PROVOKACIJA" Jedan od napadnutih mladića na Limanu - "Napali su s leđa momke koji su crtali trobojku"

STIŽE JOŠ JEDAN VAŽAN GOST Vučić: Japan zvanično potvrdio učešće na Ekspu 2027
Ona koristi dete za... Kačavenda u svom stilu oplela po Aneli, čestitala joj rođendan pa se dotakla Anđele i Gastoza (VIDEO)
Smuvala ga kad nije imao ništa, a onda na razvodu uzela polovinu imovine: Fudbaler je bivši za poželeti, pored apartmana dao joj i plac na Dedinju

Potvrda regionalnog partnerstva: Mađarska učestvuje na EKSPO 2027 Beograd

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd
U Beogradu upisano skoro 11.000 studenata: Fakulteti prepuni, ali jedan smer upisao SAMO jednog studenta - evo koji!

OPREZ ZA SVE VOZAČE Velika promena stupila na snagu u Nemačkoj - paprene kazne za one koji ne poštuju pravila

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Evo kako je jedan fermentisani riblji sos postao globalna kulinarska ikona?

Zemlja koja spaja Crveno more i Indijski okean stiže na Ekspo 2027 Beograd

EKSPO MENJA IMIDŽ SRBIJE ZAUVEK Ključevi paviljona zemljama učesnicama stižu sledeće jeseni

Sabalenka digla glas u Sinsinatiju: "Molim vas, promenite to" VIDEO
