Običaji nalažu da se OVAJ kolač sprema na PETROVDAN: Za njega se koristi POSEBNA vrsta jabuka, preukusan je

Marija Gavrilović Vesti 12.07.2022 09:28 0

Morate ga napraviti, preukusan je!

lenja pita

Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja, jedan od njih je i priprema posebnog kolača.

Kolač koji se pravi za Petrovdan pravi se od posebne vrste jabuka - petrovača za koje se ranije verovalo da se do Petrovdana ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

A i na ovaj praznik se u nekim krajevima Srbije jabuke nose na poklon prvim susedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dele darove.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 1,5 kg jabuka petrovača
  • cimet
  • šećer
  • griz
  • ulje

 

Priprema:

Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe. Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.

Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)