Da li su SUZE zaista "dobre" po zdravlje? Oftamolog daje odgovor koji SIGURNO niste očekivali

Vesti 30.09.2021 10:55 0

Kako plakanje utiče na zdravlje i da li štiti naš organizam ili ga urušava?

Da li su SUZE zaista "dobre" po zdravlje? Oftamolog daje odgovor koji SIGURNO niste očekivali

unsplash.com

"Isplači se, bolje ćeš da spavaš", rečenica je koju ste sigurno često slušali u detinjstvu (pored one koja nas je sve nervirala i nismo baš bili sigurni šta znači: 'Plači, manje ćeš da pi**iš'). Ako ste i mislili da je to nešto što su nam bake tek tako govorile samo kako bi nas utešile, prevarili ste se. Plakanje je zaista korisno za zdravlje, a lekari objašnjavaju i zašto...

Plakanje pomaže ne samo da izbacite emocije koje vas "pritiskaju", već i pozitivno deluje na naše fizičko zdravlje. Osim ako se ne preteruje, pa se plače za svaku sitnicu, onda je moguće da je reč o depresiji. Ako se kroz suze oslobađamo negativnih emocija, onda to zovemo "dobrim plakanjem" koje pomaže da razbistrimo um i osvežimo telo i vratimo se, kako bi se u žargonu reklo, "na fabričko podešavanje".

Suze su dobre za oči

Naše oči proizvode tri vrste suza: bazalnu sekreciju (stalno prisutnu u očima), refleksnu (od dima ili luka) i emocionalnu (odgovor na emocije).

- Emocionalne suze su jedinstvene po tome što sadrže proteine i hormone koji nisu prisutni u bazalnoj sekreciji ili refleksnim suzama. Zbog toga plač pomaže vlaženju očiju, poboljšava vid, pa se čak i bori protiv infekcija - objašnjava oftalmolog Dajen Hajlal-Kampo.

Zapravo, to je tačno kada osoba stalno radi za računarom, što izaziva suvoću očiju. I u ovom slučaju "zdrave" suze su neophodne.

Povoljan uticaj na zdravlje

Istraživanja potvrđuju da plač može doneti emocionalno olakšanje. Suzbijanje plača, s druge strane, doprinosi razvoju problema mentalnog zdravlja, pa čak i bolesti.

- Dobro plakanje je katarzično oslobađanje koje dovodi do osećaja lakoće i veće bistrine uma. Štetno je zadržavati loše emocije u sebi. Emocije moraju da se 'probiju' kako vas ne bi 'raznele' iznutra - objašnjava savetnica za mentalno zdravlje Keli Hausman.

Američko psihološko udruženje navodi da žene imaju "emocionalno plakanje" u proseku 30 do 64 puta godišnje, dok muškarci plaču 5 do 17 puta godišnje.

Komentari (0)
Loading