So sprečava razvoj loših bakterija - pa kako se onda može pokvariti?
So je neverovatno čest sastojak koji većina ljudi uzima zdravo za gotovo. To je jednostavna, anorganska molekula koja se sastoji od dva sićušna iona, natrijuma i hlorida, ali njena sposobnost aromatizovanja i očuvanja čini je vrednom, toliko vrednom da se u prošlosti znalo radnicima i plaćati solju.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
So čuva hranu izvlačeći vlagu iz nje, suzbijajući rast štetnih bakterija i podstičući rast korisnih bakterija - pa zašto onda pakovanja soli imaju rok trajanja?
Krivac nije natrijev hlorid, već se s njim mešaju aditivi koje neki proizvođači dodaju kako bi sprečili naslage soli ili kako bi dodali hranjive tvari u nju.
Jod, sredstva protiv naslaga i minerali u tragovima u ružičastoj, crvenoj ili crnoj soli mogu se s vremenom razgraditi, ali razgradnja ne znači da je ne možete koristiti.
Ponekad se zna dogoditi da aditivi u soli ne odrade svoj posao i so se može početi skupljati te nije više pouzdan izvor joda, što ne znači da će vam naštetiti, osim u slučaju da vidite ili osetite miris gljivica- onda je treba baciti.
To, međutim, ne znači da biste trebali zanemariti svoju so, čak i so bez aditiva. Higroskopska svojstva soli (upijanje vode) čine je lošim kandidatom za držanje na otvorenom.
Ne samo da može upiti vlagu iz vazduha, već i mirise iz kuhinje, što vam može ostaviti grubu, smrdljivu so.
So treba držati u hermetički zatvorenoj posudi te je čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Ali, većina ljudi drži i male količine soli, kod kojih se treba odupreti porivu da ih stalno nadopunjavaju.
Dobro je držati malu količinu te često posude za so prati i dobro osušiti pre nego što ponovo stavite u njih so, piše Lifehacker.

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!
Žestoko za stolom! Mimas se spetljala, Marko i Ena ušli u sukob, pljuštale uvrede na sve strane (VIDEO)

Rus udario na SAD: "Verbalni bič kojim bi se podstakao NATO konj"

BELA BERBERKA ČUDO PRIRODE: Neobična i neodoljiva prinova obradovala posetioce zoo-vrta u Beogradu (FOTO)
Iskreni do koske! Mimas i Gruja bez dlake na jeziku progovorili o trzavicama i njihovom odnosu (VIDEO)
PEVAČ ŠOKIRAO PRIZNANJEM U EMISIJI Voditeljka se nije suzdržala, nastao opšti haos

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

OLEG SAOPŠTIO DA ĆE POSTATI OTAC, PA NASTRADAO OD NATO BOMBI Nakon samo 3 meseca, rodio mu se sin! Godišnjica bombardovanja Varadinskog mosta
Šok! Sofija izrešetala Sanju istinom o njenoj prošlosti, pa Mima dolila ulje na vatru! Grujićeva se povukla (VIDEO)

NAUČNICI SU RAZVILI UREĐAJ: Može da prevede misli o govoru u izgovorene reči

Na današnji dan, 1. april

DUGE LISTE ČEKANjA U VRTIĆIMA: U Istočnom Sarajevu radi 11 predškolskih ustanova, mahom privatnih

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

KRIZA IZ 2008. OMOGUĆILA DOMINACIJU SAD: 10 godina nakon bankarskog sloma kontrolisale 20 najvećih evropskih banaka

BIO U GOSTIMA, PROVOCIRAO, PA POSEKAO DOMAĆINA MAČETOM: Presuda za ubistvo Ivana Miljojkovića u Kragujevcu
