Postoji mogućnost i BEZ klime: Rashladite se, a da ne potrošite NI DINARA

Vesti 30.06.2022 15:11 0

Vrlo lako možete rashladiti vruću prostoriju bez klima-uređaja ili ventilatora.

Postoji mogućnost i BEZ klime: Rashladite se, a da ne potrošite NI DINARA

Shutterstock

Zbog letnjih vrućina mnogi od nas posežu za daljinskim za klimu i spuštamo temperaturu u kući na maksimalno dozvoljenu. Visoke temperature ugrejaće prostorije u kući ili stanu, a za rashlađivanje vam nije potreban klima-uređaj, već samo nekoliko prirodnih rešenja.

Na sreću, postoji mnogo drugih načina da se rashladi vruća soba bez skupe opreme, a ovo su najbolji načini za isprobavanje. Dugo i toplo leto je pred nama, pa će onima koji kod kuće nemaju klimu ili jednastavno žele da uštede na električnoj energiji, ovi saveti dobro doći.

Napravite promaju

Neka vazduh ulazi s jedne strane, a izlazi s druge; jednostavno otvorite prozore na suprotnim stranama doma, a ako su vam sobe sa iste strane za isti učinak možete otvoriti ulazna vrata.

Smanjite upotrebu električnih uređaja

Mnogi električni uređaji kao što su televizori i punjači uz to što troše energiju proizvode i toplotu. Kako biste to izbegli, preporučuje se isključivanje uređaja kada se ne koriste. Ako morate da operete veš, trebalo bi da izbegavate uključivanje sušilice, već iskoristite lepo vreme kako biste osušili svoju odeću napolju.

Zamračite

Trebalo bi da steknete naviku navlačenja zavesa i spuštanja roletni tokom dana kada je najtoplije, kako biste izbegli prodor sunčeve svetlosti. Uz to širom otvorite prozore kako biste omogućili da uđe povetarac bez dodatne toplote. Ako su prozori u nekim sobama izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, postavite tamne ili zamračene zavese ili roletne, kako biste sprečili da sunce pregreje sobu.

Ako možete kuvajte napolju

Rashlađivanje vruće kuhinje teže je ako se u njoj stalno kuva. Ploče za kuvanje, rerne i kuvala za vodu proizvode mnogo toplote pa se preporučuje, ako ste u mogućnosti, da kuvate češće na otvorenom kako biste smanjili stvaranje toplote u zatvorenom prostoru.

Ispunite prostor biljkama

Biljke pomažu domaćinstvu da se ohladi jer topao vazduh koriste za svoje prirodne procese. Kada se atmosfera oko njih zagreje, biljke će ispustiti višak vode koji sadrže u sebi i tako ohladiti sebe i prostor oko sebe, a najefikasnije za to su aloe vera i sabljica koje obe imaju visok udeo vode.

Poprskajte nameštaj hladnom vodom

Jednostavno bocu s raspršivačem napunite vodom i stavite u zamrzivač na 30 minuta, a zatim obilno poprskajte mekani nameštaj, kako biste ga malo rashladili.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading