Punjene paprike ili butane, kako ih zovu na jugu Srbije, mnogima su omiljeno jelo. Ova verzija je nešto drugačija od standardne verzije punjenih paprike, koje uglavnom idu sa mesom. Prednost ovih paprika jeste da se jedu bez hleba.
Potrebni sastojci
- paprike – 6 komada, crvene
- krompir – 500 g
- šargarepa – 2 komada
- luk – 1 komad
- ulje – 2 supene kašike
- so
- aleva paprika – 1 kašičica
- biber
- peršun
- brašno – da se uvaljaju paprike
- ulje – za prženje
Način pripreme
Paprike se oljušte od semenki, pečemo ih na roštilju, oljuštimo i ostavimo na tanjiru. Krompir i šargarepa se oljušte, iseku na komade i kuvaju u posoljenoj vodi, dok ne budu gotovi. Dobro se ocede. Ulje se ugreje, dinstamo sitno iseckan luk, dodaju se oceđen krompir i šargarepa, promeša se i začini solju, biberom, alevom paprikom i sitno iseckanim peršunom.
Skida se sa vatre, viljuškom se izgnječi. Malom kašikom punimo paprike i uvaljamo ih u brašno. Pržimo u ugrejanom ulju sa obe strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Ukusno i posno!