Šta NIKAKO ne smete da bacate u SUDOPERU: Ako ovo radite redovno, sprema vam se KATASTROFA

K.Ć. Vesti 15.08.2022 09:00 0

To nije kanta za smeće i ne bi trebalo da se tako odnosimo prema njoj. Sudopera u kuhinji ili lavabo kupatilu mogu se vrlo lako začepiti ako sav otpad bacite u odvod. Dobro je znati šta ne bi trebalo da bacate u sudoperu

Šta NIKAKO ne smete da bacate u SUDOPERU: Ako ovo radite redovno, sprema vam se KATASTROFA

Shutterstock

Mnogi ljudi instinktivno bacaju u sudoperu sav otpad nastao tokom pripreme hrane. Ovo je velika greška. Na ovaj način je lako doći do začepljenja. I dok kućni trikovi za odčepljivanje sudopera čine čuda, oni ne uspevaju uvek. Predlažemo da ubuduće, umesto u sudoperu, neki otpad jednostavno bacite u kantu. 

Pogledajte šta i iz kog razloga ni pod kojim okolnostima ne biste trebali baciti u sudoperu.

Talog kafe

Mnogi ljudi redovno sipaju talog kafe u sudoperu nakon što popiju skuvanu kafu. Čini se da su sitna zrna bezopasna, ali mogu začepiti cev. Postoji mnogo načina za korišćenje taloga kafe. Korisni su za negu tela, čišćenje, pa čak i u bašti. Međutim, ako želite da ih se rešite, bolje je baciti u smeće.

Ostaci ulja ili masti

Ulje se apsolutno ne sme sipati u sudoperu ili toalet. Bez obzira da li je toplo ili hladno. Zbog svojih svojstava podstiče začepljenje cevi. Pa šta da radite sa iskorišćenim uljem? Možete ga obrisati papirnim ubrusom, koji će upiti masnoću. Naravno, ubrus bacamo u smeće, a ne u toalet. Ako ga imamo puno, možete ga sipati u posudu i baciti u smeće.

Brašno

Zajedno s vodom stvara  gustu i lepljivu masu koja ni pod kojim okolnostima ne bi trebala završiti u odvodu. Pre nego što počnete da perete posuđe nakon brašna, pokušajte da ga uklonite što je više moguće.

Nalepnice sa voća

Pranjem voća u sudoperu rešavamo se i nalepnica. Često ih instinktivno ostavljamo tamo i puštamo da ih voda ispere niz odvod. Ovo je greška. Nalepnice za voće se ne rastvaraju, samo se nakupljaju u cevima. Posle nekog vremena mogu da nam zapuše sudoperu. Treba ih baciti u smeće.

Kosti, hrskavica, jezgra i ljuske jaja

Ne bacajte ih u sudoperu. Ako slučajno padnete u odvod dok kuvate jelo, možda će sve biti ok. Međutim, ako ih se redovno rešavate na ovaj način, to če sigurno zapušiti cevi. A toliko su žilavi da će se zaista teško rešiti takve blokade. Bolje je da ne rizikujete. Takođe, budite oprezni sa čia semenkama i lanenim semenkama , koje imaju sposobnost da upijaju vodu i nabubre pod njenim uticajem, značajno povećavajući njenu zapreminu.

Lekove

Apsolutno ih ne bacati u sudoper. Lekove kojima je istekao rok odnesite u apoteku. Samim odlaganjem nanosimo ogromnu štetu prirodnom okruženju. Odlaganje ovih proizvoda prepuštamo stručnjacima.

Ostatak hrane

Ostaci mesa, testenina i povrća često završe u odvodu. Slična sudbina zadesila je kore krompira ili voća ili povrća. Ovo je greška. Razgrađujući, izazivaju neprijatan miris iz sudopere. Oni takođe mogu dovesti do trovanja. Takođe izazivaju začepljenje cevi u većoj meri. Da biste to izbegli, stavite u rešetkucu za odvod. Zahvaljujući tome, ostaci hrane neće otići u cevi tokom pranja.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading