Koliko vam se samo puta desilo da otvorite kesicu od neke grckalice a ona je poluprazna i puna vazduha? Sigurno skoro svaki put.
Svi smo mislili da proizvođači na taj način varaju, kako bi se prodalo što više čipseva i u isto vreme se uštedelo na količini, ali varate se.
Proizvođači namenski ostavljaju deo prostora u ambalaži praznim. Naime, tako se naše omiljene grickalice štite od potencijalne štete prilikom transporta. Kako se prilikom premeštanja čipsa do raznih prodavnica i magacina kesice ređaju jedna na drugu, upravo taj prazan prostor ispunjen "vazduhom" štiti grickalice od prekomernog lomljenja i uništavanja.
S druge strane, u ambalažama se nalazi azot, a ne vazduh!
Kako kiseonik može da prouzrukuje kvarenje krompira, a vlaga da ga učini gnjecavim, kesice se pune azotom. On održava namirnicu svežom i hrskavom.
Ako ste se uplašili da je azot štetan možete biti mirni: čak 78% vazduha koji udišemo čini azot.
BONUS VIDEO