Razmislite pre nego što naručite OVAJ KOLAČ: Možda će vas biti SRAMOTA imena poslastice, ali je izuzetno KREMAST i ukusan slatkiš

Vesti 18.06.2022 15:40 0

Savršena poslastica čak i kada nemate mnogo vremena za spremanje.

Razmislite pre nego što naručite OVAJ KOLAČ: Možda će vas biti SRAMOTA imena poslastice, ali je izuzetno KREMAST i ukusan slatkiš

Shutterstock

Jedan od najpopularnijih recepata je ovaj mokri kolač, ali drugi, popularniji, naziv za njega je crnac bez jaja. Mnogima je naziv smešan, ali šalu na stranu, kolač je toliko ukusan, da ćete ga stalno praviti ako se pravi ljubitelj čokoladnih poslastica. 

Sastojci za biskvit:

  • 3 jogurta (3×180 g)
  • 300 g pšeničnog glatkog brašna 
  • 250 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 kašičice sode bikarbone 
  • maslac za premazivanje pleha

Sastojci za glazuru:

  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 120 g šećera
  • 120 ml mleka

Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu mešajte električnim mikserom 2-3 minuta. Smesu izlijte u pleh veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u pećnici zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Maslac otopite, pomerite s vatre, umešajte čokoladu isečenu na kockice, šećer i mleko pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom. Kolač poslužite sa šlagom, a u sezoni možete poslužiti i s bobičastim voćem po želji.

Savet

Ovaj kolač je dosta kaloričan pa po želji možete smanjiti količinu šećera i ulja. Ukoliko Vam se žuri, tada možete koristiti mericu od jogurta pa će ona iznositi 3 jogurta, 3 čaše od jogurta brašna, 2 šećera, 1 ulja, 3 velike kašike kakaa, 10 kašičica mleka.

NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading