Međutim, na velikim vrućinama retko se usuđujemo da spremamo ovo ukusno jelo, jer obično imamao pretpostavku da ćemo sate i sate provesti pored šporeta.Glavno pitanje kada ga neko priprema je to može li nekako brže da se skuva.
Ima različitih teorija i trikova a neke od njih i ne daju zadovoljavajuće rezultate.
Jedna od varijanti je korišćenje ekspres lonca, koji u mnogome skraćuje proces kuvanja i to ne samo kod pasulja. Ali ako nemate ekspres lonac, onda ćete morati da primenite neki od ovih saveta koje iskusniji kuvari koriste već godinama.
Dobro je da kod prvog kuvanja pasulja u vodu dodate 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga procedite vodu i dodate malo ulja. Dobro promešajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.
Dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema pasulju, dodajte 50 ml rakije i prokuvajte. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da dobijete potpuno skuvan pasulj.
Naravno ovo neće biti pravilo, ako je pasulj izuzetno star, pa ćete u tom slučaju morati malo da produžite vreme kuvanja.
BONUS VIDEO