Stručnjaci otkrili da li je ZDRAVO spavati u TOPLOJ prostoriji: Nakon ovoga ćete dobro razmisliti kolika temperatura treba da bude u spavaćoj sobi

Vesti 07.06.2022 17:15 1

Optimalna temperatura za dobar san i zdravlje je oko 18 stepeni.

Spavanje

pixabay

 

Svako ima svoj večernji ritual i naviku koje se ne odriče kad je spavanje u pitanju. Jedni imaju naviku da spavaju u zamračenoj sobi, dok drugi vole da ih svetlost sunca probudi. Ali, postoje i oni koji spavaju u sobi hladnoj kao led i oni koji ne mogu da prežale što leto više nije aktuelno godišnje doba, pa grejanjem nadoknađuju sve.

Međutim, prema mnogim istraživanjima, telo i metabolizam će biti zdraviji ako je temperatura sobe u kojoj spavate ipak niža.

Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna. I ne samo to, stručnjaci tvrde da spavanje u toploj sobi može da utiče na loše snove, koje često prepisujemo stresu.

Koja je optimalna temperatura za dobar san

- Temperatura sobe u kojoj spavate mogla bi da igra veliku ulogu u ometnju sna i pojavi noćnih mora - kaže dr Nil Stenli.

On navodi da je optimalna temperatura za dobar san i zdravlje oko 18 stepeni, a sve iznad toga može da izazove zdravstvene probleme.

Da bismo se dobro naspavali, moramo da izgubimo oko jedan stepen unuštrašnje telesne temperature, koja iznosi oko 37 stepeni. Taj stepen uglavnom gubimo kroz lice i glavu, odnosno kroz deo tela koji viri iz posteljine. Kad smo u dubokom snu, naše telo obavlja ključne zadatke poput popravljanja ćelija i konsolidacije memorije, ali nije u stanju da reguliše telesnu temperaturu.

- Ako spavate u sobi koja je pretopla, temperatura vašeg tela ne može da izgubi tu toplotu i postoji mogućnost da se vaš san poremeti - objašnjava dr Nil i dodaje da spavanje u sobi u kojoj je temperatura 16 do 18 stepeni može pomoći osobama koje hrču.

Prema njegovim rečima, razumljivo je što ljudi vole da spavaju u toplim prostorijama, posebno u toku zime, jer nije lako održavati ovu temperaturu.

- Poželjno je da koristite prekrivače od pamuka ili prirodnih vlakana, poput svile, jer oni odlično održavaju temperaturu. Spavaću sobu zagrejte u toku dana, a grejanje ugasite nekoliko sati pre nego što legnete da spavate - zaključio je dr Nil.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Mija
07.06.2022 19:21

uhhhh meni to hladno, ali generalno je mnogo prijatnije spavati u hladnijem prostoru. meni je san bolji od kad koristim medicinski jastuk za spavanje, ali uvek i provetrim prostoriju, ugasim svetlo i sve uređaje i par minuta onako odmaram pre sna...