Svima nam je dobro poznato da ulje za prženje samo po sebi nije toliko dobro i da može veoma negativno da utiče na naše celokupno zdravlje.
Kada iskorišćeno ulje ponovo zagrejete oslobađaju se veće koncentracije raznih otrovnih hemikalija, poput aldehida, koji su povezani s nekoliko zdravstvenih problema. Uglavnom su povezani sa srčanim bolestima i kognitivnim problemima kao što su demencija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Shutterstock
Druga otrovna materija koja se oslobađa kada se ulje ponovo zagreva je 4-hidroksi-trans-2-nonenal ili HNE, koji se smatra prilično otrovnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.
Kada se priliko obrade ulja na visokim temeraturama, masti se pretvaraju transmasti. A kada se ponovo zagreje, oslobađa se još veće količine transmasti, koje su veoma loše za celokupno zdravlje.
Nekada mogu dovesti do problema kao što su moždani udar, gojaznosti, bol u grudima, pa čak i srčane bolesti jer konzumiranje transmasti povećava nivo LDL holesterola u telu.
Ponovno zagrevanje ulja povećava sadržaj štetnih materija poput policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) i aldehida, koji su povezani s povećanim rizikom od raka i upalnih bolesti.
Stoga pri kuvanju uvek koristite sveže ulje i izbegavajte ponovnu upotrebu ili zagrevanje prethodno zagrejanog ulja.
seljak
26.05.2022 19:42ko przi slaninicu u ulju strasno