Pržite u istom ULJU dva puta? To može dovesti do ozbiljnih BOLESTI i ogromnih problema u organizmu

Vesti 26.05.2022 17:40 1

Kada budete shvatili koliko je opasno, nećete više to raditi

Pržite u istom ULJU dva puta? To može dovesti do ozbiljnih BOLESTI i ogromnih problema u organizmu

Shutterstock

Svima nam je dobro poznato da ulje za prženje samo po sebi nije toliko dobro i da može veoma negativno da utiče na naše celokupno zdravlje. 

Kada iskorišćeno ulje ponovo zagrejete oslobađaju se veće koncentracije raznih otrovnih hemikalija, poput aldehida, koji su povezani s nekoliko zdravstvenih problema. Uglavnom su povezani sa srčanim bolestima i kognitivnim problemima kao što su demencija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

ulje

Shutterstock

 

Druga otrovna materija koja se oslobađa kada se ulje ponovo zagreva je 4-hidroksi-trans-2-nonenal ili HNE, koji se smatra prilično otrovnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.

Kada se priliko obrade ulja na visokim temeraturama, masti se pretvaraju transmasti. A kada se ponovo zagreje, oslobađa se još veće količine  transmasti, koje su veoma loše za celokupno zdravlje.

Nekada mogu dovesti do problema kao što su moždani udar, gojaznosti, bol u grudima, pa čak i srčane bolesti jer konzumiranje transmasti povećava nivo LDL holesterola u telu.

Ponovno zagrevanje ulja povećava sadržaj štetnih materija poput policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) i aldehida, koji su povezani s povećanim rizikom od raka i upalnih bolesti.

Stoga pri kuvanju uvek koristite sveže ulje i izbegavajte ponovnu upotrebu ili zagrevanje prethodno zagrejanog ulja.

 

 

Komentari (1)
Loading
seljak
26.05.2022 19:42

ko przi slaninicu u ulju strasno