Svima nam je dobro poznato da ulje za prženje samo po sebi nije toliko dobro i da može veoma negativno da utiče na naše celokupno zdravlje.
Kada iskorišćeno ulje ponovo zagrejete oslobađaju se veće koncentracije raznih otrovnih hemikalija, poput aldehida, koji su povezani s nekoliko zdravstvenih problema. Uglavnom su povezani sa srčanim bolestima i kognitivnim problemima kao što su demencija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Shutterstock
Druga otrovna materija koja se oslobađa kada se ulje ponovo zagreva je 4-hidroksi-trans-2-nonenal ili HNE, koji se smatra prilično otrovnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.
Kada se priliko obrade ulja na visokim temeraturama, masti se pretvaraju transmasti. A kada se ponovo zagreje, oslobađa se još veće količine transmasti, koje su veoma loše za celokupno zdravlje.
Nekada mogu dovesti do problema kao što su moždani udar, gojaznosti, bol u grudima, pa čak i srčane bolesti jer konzumiranje transmasti povećava nivo LDL holesterola u telu.
Ponovno zagrevanje ulja povećava sadržaj štetnih materija poput policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) i aldehida, koji su povezani s povećanim rizikom od raka i upalnih bolesti.
Stoga pri kuvanju uvek koristite sveže ulje i izbegavajte ponovnu upotrebu ili zagrevanje prethodno zagrejanog ulja.

LEJDI GAGA POPILA TUŽBU OD 100 MILIONA DOLARA! Optužili je za brutalnu KRAĐU, isplivali i DOKAZI! Skandalčina (FOTO)

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

seljak
26.05.2022 19:42ko przi slaninicu u ulju strasno