Svima nam je dobro poznato da ulje za prženje samo po sebi nije toliko dobro i da može veoma negativno da utiče na naše celokupno zdravlje.
Kada iskorišćeno ulje ponovo zagrejete oslobađaju se veće koncentracije raznih otrovnih hemikalija, poput aldehida, koji su povezani s nekoliko zdravstvenih problema. Uglavnom su povezani sa srčanim bolestima i kognitivnim problemima kao što su demencija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Druga otrovna materija koja se oslobađa kada se ulje ponovo zagreva je 4-hidroksi-trans-2-nonenal ili HNE, koji se smatra prilično otrovnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.
Kada se priliko obrade ulja na visokim temeraturama, masti se pretvaraju transmasti. A kada se ponovo zagreje, oslobađa se još veće količine transmasti, koje su veoma loše za celokupno zdravlje.
Nekada mogu dovesti do problema kao što su moždani udar, gojaznosti, bol u grudima, pa čak i srčane bolesti jer konzumiranje transmasti povećava nivo LDL holesterola u telu.
Ponovno zagrevanje ulja povećava sadržaj štetnih materija poput policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) i aldehida, koji su povezani s povećanim rizikom od raka i upalnih bolesti.
Stoga pri kuvanju uvek koristite sveže ulje i izbegavajte ponovnu upotrebu ili zagrevanje prethodno zagrejanog ulja.
seljak
26.05.2022 19:42ko przi slaninicu u ulju strasno