Blagotovorna dejstva meda na organizam mnogima su već poznata.
Koliko puta do sada ste čuli da med nije dobro jesti niti sipati u šolju mleka ili čaja metalnom kašikom, uz obrazloženje da će najpoznatiji pčelinji prozivod tako izgubiti lekovita svojstva?
Objašnjenje zašto med ne bi trebalo vaditi iz tegle metalnom kašikom glasi: dolazi do hemijske reakcije između meda i kašike, pa med prestaje da bude delotvoran.
Iskusni pčelari tvrde da to nije istina.
Naime, med ima pH oko 3,9. Metalni escajg je napravljen tako da ne stvara nikakvu hemijsku reakciju u kontaktu sa hranom.
Ali, ono što je još važnije je sledeće: mašine za vrcanje meda napravljene su od metala, kante za odlaganje meda takođe su metalne, prilikom analitičke kontrole med se odmerava metalnom kašičicom, a i sonda za uzorkovanje meda je, pogađate, metalna.
Dakle, slobodno jedite med metalnom kašičicom, nećete mu “ubiti” lekovita svojstva.
BONUS VIDEO
sasa
26.05.2022 14:05med koji pravite od šećera može sa metalnom kašikom da jedete ali pravi med samo drvenom