Kosovski ZELJANIK se nikada ne odbija: Ovaj delikates s JUGA SRBIJE zovu kraljicom među PITAMA i obavezno je spremite na VIDOVDAN

Jovanka Vučković Vesti 28.06.2022 13:52 0

Ako je po nečemu poznata naša Srbija, onda bismo slobodno mogli da kažemo po vrhunskim pitama. Prave se svuda i na najrazličitije načine, pa zato i recepata ima bezbroj. Neko ih suče, neko razvlači, neko gužva, neko punim slanim, a neko slatkim filom, ali kada su tople i kada zbog njih zamiriše cela kuća, nema toga ko može da im odoli

Kosovski ZELJANIK se nikada ne odbija: Ovaj delikates s JUGA SRBIJE zovu kraljicom među PITAMA i obavezno je spremite na VIDOVDAN

Shutterstock

Zeljanik se tradicionalno najviše pravi na Kosovu, i to od kukuruznog brašna i spanaća, ali varijaciju ove pite možete da pronađete i u ostalim krajevima naše zemlje. Pita je jako sočna i ukusna, pa kada je jednom probate, garantujemo vam da ćete je stalno praviti.

 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Potrebno je

ZA TESTO 600 g kukuruznog brašna, prašak za pecivo, oko 4 dl kisele vode, malo soli, 3 kašike ulja, ZA FIL 1 kg spanaća, 4 jaja, 500 g punomasnog kravljeg sira, 4 kašike ulja ZA PRELIV 2 jaja, 180 g kisele pavlake, 180 g kiselog mleka

Priprema

Umesite testo od navedenih sastojaka i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto ni retko. Dobro podmažite tepsiju i u nju sipajte prvi deo testa. Spanać iseckajte, pa ga pomešajte sa sirom i jajima, pa ga sipajte preko prve kore, prelijte uljem i lepo poravnajte. Drugi deo testa malo razredite sa vodom, kako biste ga lakše rasporedili preko fila. Zeljanik pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, pa temperaturu snizite na 180 stepeni i pecite još pola sata. Kada dobije zlatnožutu koricu, izvadite iz rerne i prelijte mešavinom jaja, pavlake i kiselog mleka. Vratite zeljanik u rernu na pet minuta tek da se na površini napravi lepa korica.

Komentari (0)