Zeljanik se tradicionalno najviše pravi na Kosovu, i to od kukuruznog brašna i spanaća, ali varijaciju ove pite možete da pronađete i u ostalim krajevima naše zemlje. Pita je jako sočna i ukusna, pa kada je jednom probate, garantujemo vam da ćete je stalno praviti.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Potrebno je
ZA TESTO 600 g kukuruznog brašna, prašak za pecivo, oko 4 dl kisele vode, malo soli, 3 kašike ulja, ZA FIL 1 kg spanaća, 4 jaja, 500 g punomasnog kravljeg sira, 4 kašike ulja ZA PRELIV 2 jaja, 180 g kisele pavlake, 180 g kiselog mleka
Priprema
Umesite testo od navedenih sastojaka i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto ni retko. Dobro podmažite tepsiju i u nju sipajte prvi deo testa. Spanać iseckajte, pa ga pomešajte sa sirom i jajima, pa ga sipajte preko prve kore, prelijte uljem i lepo poravnajte. Drugi deo testa malo razredite sa vodom, kako biste ga lakše rasporedili preko fila. Zeljanik pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, pa temperaturu snizite na 180 stepeni i pecite još pola sata. Kada dobije zlatnožutu koricu, izvadite iz rerne i prelijte mešavinom jaja, pavlake i kiselog mleka. Vratite zeljanik u rernu na pet minuta tek da se na površini napravi lepa korica.